Társak a szabályozásban – párbeszéd az NMHH és a társadalmi szervezetek között

Közzétéve: 2023. május 17.

Szakmai műhelybeszélgetést rendezett az NMHH a vele társszabályozási szerződésben álló szervezetekkel.

A Társak a szabályozásban címmel tartott május 17-ei rendezvényen a hatóság vezetői mellett a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete, a Magyar Lapkiadók Egyesülete és a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete és az Önszabályozó Reklám Testület képviselői is részt vettek. Ezek a társadalmi szervezetek társszabályozói megállapodás keretében meghatározott, a Médiatanács hatáskörébe tartozó ügyeket látnak el a gyors és hatékony jogérvényesítés, valamint a hatóság tehermentesítése érdekében.

Dr. Koltay András

A szakmai programot Dr. Koltay András, az NMHH elnöke nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: az átalakuló médiahasználati szokások és a technológiai változások arra késztetik a hatóságot, hogy gondolja újra szerepét. Az elmúlt évben az NMHH számos egyetemmel és társadalmi szervezettel is új vagy megújított együttműködésre lépett. A közös munka minden szereplő érdeke, a szervezeteken túl a közönségé is, hiszen az új technológiai környezetben a szabályozás egyre bonyolultabb feladat.

Dr. Lapsánszky András

Dr. Lapsánszky András, a hatóság elnökhelyettese a társszabályozás működési mechanizmusait ismertette. A modell célja, hogy lazítsa az állami beavatkozást, kiszervezve annak egy részét az érintettek felé, rájuk bízva a beavatkozást. A rendszer legfontosabb eleme, hogy egyensúlyba hozza az állami beavatkozást és a társadalmi szervezetek eljárásait. Az eljárás állami garanciái így megmaradnak, hiszen a felek közigazgatási szerződés keretében működnek együtt, de az eljárás kötetlenebb, hatékonyabb formában zajlik. „Az állam átadja társadalmi szervezeteknek az eljárás lefolytatásának jogát, de törvényességi felügyeletet gyakorol” – fejtette ki az elnökhelyettes.

Dr. Fáczán Gábor

A Digitális Szolgáltatásokról szóló EU-rendelet (DSA) végrehajtásáért 2023. január 1-től Magyarországon az NMHH felel – kezdte előadását Dr. Fáczán Gábor, az NMHH szabályozási igazgatóhelyettese, aki ennek kapcsán a digitális platformok szabályozása terén végzett hatósági munkáról beszélt. A DSA minden szolgáltatóra érvényes, de a nagyobb szolgáltatókra többletterheket ró – mondta az igazgatóhelyettes, hozzátéve: a rendelet 17 olyan óriásplatformot azonosított, amelyek legalább havi 45 milliós aktív felhasználói bázissal bírnak az Európai Unión belül. Közöttük szerepel például (a Facebook, Instagram és az Amazon mellett) a TikTok is, amelyet hiába használ napi szinten a magyar fiatalok tömege, az általános szerződési feltételek nem érhetők el magyar nyelven – ennek például augusztus végéig változnia kell a rendelet értelmében.

Dr. Bánffy Csilla Magdolna

Dr. Bánffy Csilla Magdolna, a hatóság médiafelügyeleti osztályvezetője a videómegosztók szabályozási kérdéseiről tartott előadása után szakmai kerekasztalbeszélgetéssel zárult a program. A beszélgetésen Dr. Koltay András, az NMHH elnöke mellett részt vett Dr. Tóth Csaba, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke, Kovács Tibor, a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke, Dr. Molnár Kálmán az Önszabályozó Reklám Testület elnöke és Varga Endre elnöke is. A beszélgetést Dr. Szabó László Zsolt, az, NMHH médiapiaci együttműködési és kutatási igazgatója moderálta.

Dr. Koltay András, Dr. Tóth Csaba, Kovács Tibor, Dr. Molnár Kálmán, Varga Endre, Dr. Szabó László Zsolt