Szélesedő lehetőségek a katonai frekvencia-felhasználásban

Közzétéve: 2023. május 26.

Katonai frekvenciahasználatra vonatkozó megállapodást írt alá a Magyar Honvédség és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság május 22-én. A megállapodás elsősorban a korszerű harcászati katonai rádiók, illetve egyes katonai pilótanélküli légijárművek rádióforgalmazásában biztosít további lehetőséget, a sávban üzemelő polgári alkalmazások zavarása nélkül.

honvedseg3.jpg

Fotó: Szabó Lajos

Az utóbbi években több olyan új, a modern kor kihívásainak megfelelő haditechnikai eszköz jelent meg a Magyar Honvédségben, illetve a Magyarországon tartott gyakorlatokra érkező szövetséges erők használatában, amelyek miatt a Hatóság frekvenciagazdálkodási szakemberei megvizsgálták vannak-e olyan polgári frekvencia sávok, amelyekre kiterjeszthető a béke idejű, kiképzési célú katonai használat.

A többéves elemzést és műszaki vizsgálatot követően a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója Aranyosné dr. Börcs Janka és a Honvéd Vezérkar főnöke dr. Bőröndi Gábor altábornagy aláírták a katonai frekvenciahasználatra vonatkozó megállapodást a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében.

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési program keretein belül beérkezett haditechnikai rendszerek számára alapvető stratégiai szintű támogatást jelent a megnyitott rádióspektrum biztosítása.

honvedseg6.jpg

Fotó: Szabó Lajos

A hazai frekvenciahasználatot a Hatóság rendelete szabályozza, amely különbséget tesz kizárólagos polgári és nem polgári (ebben katonai), valamint együttes használatú frekvencia között. A rendeletbe már a NATO csatlakozás előtt megkezdődött az Észak-atlanti Tanács, ezzel együtt a tagállamok által is jóváhagyott Közös Polgári-katonai Frekvencia Egyezmény beépítése, az elmúlt 20 év alatt pedig 90 százalékos integrációt értek el.

Forrás: honvedelem.hu