RTL kontra Médiatanács: a törvényszék is megerősítette a hatóság döntését

Közzétéve: 2023. május 26.

A Fővárosi Törvényszék szerint is törvénysértő volt a Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorszám október 18-i adása. A testület legutóbbi ülésén egy helyi rádióra bírságot szabott ki, a Viasat 6 egyik műsorszáma miatt pedig a holland hatósághoz fordult.

Bejelentések alapján indított eljárást a Médiatanács a „Celeb vagyok, ments ki innen” október 18-i epizódja miatt. Az RTL adásában a műsorvezetők (Vadon János és Sebestyén Balázs) megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket. A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a gyermeknek minden alkalommal azt kellett felelnie: „Si señor!” („Igen, uram!”). A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott.

A Médiatanács januárban megállapította, hogy a jelenettel a médiaszolgáltató megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést. A testület határozatában súlyos jogsértést állapított meg, és kétmillió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

A Magyar RTL Televízió Zrt. a Médiatanács e döntése miatt bírósághoz fordult. A bíróság egyetértve a Médiatatanács határozatában foglaltakkal, megállapította, hogy a műsorszám a kiskorút megalázó helyzetben mutatta be, mivel a neki feltett kérdésekre nem reagálhatott szabadon, tűrnie kellett a kialakított helyzetet. Az RTL ezzel a jelenettel olyan üzenetet közvetített a nézők felé, melynek hatására a testsúlyproblémákkal küzdő fiatalok megszégyenítve érezhették magukat, a túlsúlyos embereket kritizáló egyének számára pedig megerősítést adhatott arra, hogy megengedett az ilyen jellegű bántalmazás, nem történt ugyanis korrekció a sértő események elhangzását követően. Mindezeket figyelembe véve a törvényszék a Magyar RTL Televízió Zrt. keresetét elutasította.

A szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió 2022. december 1-jén sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során több jogsértést is feltárt a Médiatanács. Egy, a rádió saját üzleti tevékenységét népszerűsítő információ reklámfőcímek nélkül került adásba, ezenkívül a médiaszolgáltató nem tett eleget a hatósági szerződésben foglalt vállalásainak a közszolgálati célokat szolgáló és a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok vonatkozásában, emellett az egyik támogatói üzenetben burkolt reklámot tett közzé. A szerződéses vállalások megsértése miatt a hatóság bírságot rótt ki, a többi jogsértés miatt pedig figyelmeztetésben részesítette a rádió szolgáltatóját.

A holland joghatóság alá tartozó Viasat 6 április 9-én 21 órai kezdettel sugárzott, „Elhajlási engedély” című műsorszámát bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács. A csatornán 6 éven aluliak számára nem ajánlott korhatári jelöléssel volt látható a film, holott tartalma alapján azt a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni.

A Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.