Az NMHH is jelen volt az UEFA Európa-liga-döntőjén

Közzétéve: 2023. június 6.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) is jelen volt az UEFA Európa-liga-döntőjén a Puskás Ferenc Stadionban május 31-én. Az NMHH munkatársait nemcsak a sport szeretete vezérelte, hanem a rádiófrekvenciák felügyelete miatt tartózkodtak a helyszínen. A munkavégzés nem csupán a mérkőzés 90 percére korlátozódott, hanem már a meccs előtti napokban, sőt, utána is bőven akadt tennivalójuk a kollégáknak.

01_europa_liga_donto.jpg

Az esemény szervezése az UEFA részéről már több mint 1 évvel ezelőtt elkezdődött, amiben nemcsak a Mérésügyi Igazgatóság, hanem a Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Igazgatóság munkatársainak egy része is közreműködött, például a frekvenciák használatára vonatkozó szabályok ismertetésében, a rádióengedélyek kiadásában, az egyedi engedély nélkül használható rádióberendezések frekvenciáinak koordinálásában.

A Puskás Ferenc Stadionban – ahol a meccs napján közel 70 ezer néző szurkolt – már napokkal korábban telepítettek és beüzemeltek két távvezérelhető monitoring állomást, amelyek segítségével a helyszínen működtetett rádióberendezések frekvenciahasználati kérdéseit könnyebb volt tisztázni. A Mérésügyi Igazgatóság néhány munkatársa a mérkőzés napját megelőző két napon is a helyszínen volt, hiszen a riporterek eszközei, a tv-közvetítést lebonyolítók berendezései, valamint a személy- és vagyonbiztonság célját szolgáló készülékek már ekkor használatba kerültek. Részben azzal a céllal tették ezt a kollégák, hogy az esetleges interferenciák kiderülhessenek és még az online közvetítés előtt megszüntethetők legyenek.

A rendezvény szempontjából lényeges frekvenciasávok felügyeletét az NMHH munkatársai a két, már említett monitoring állomáson kívül egy rádiómonitoring gépkocsi és egy zavarvizsgáló gépkocsi eszközeivel, valamint hordozható műszerekkel látták el. A rendezvény frekvenciahasználata mellett természetesen a stadion környezetében működő rádiós összeköttetések működésének zavartalansága is kiemelt szempont volt.

02_europa_liga_donto_puskas_ferenc_stadion.jpg

Az NMHH Mérésügyi Igazgatósága évek óta részt vesz kiemelt rendezvényeken a rádiófrekvenciás összeköttetések zavarmentes használhatóságának biztosításában. A most lezajlott mérkőzés előtt jellegében hasonló rádiófrekvenciás problémák fordultak elő, mint máskor. A legtöbb problémát a műsorgyártás és különleges események (PMSE – Programme Making and Special Events) alkalmazásainak hibás frekvenciabeállításai okozták. Az NMHH szakembereinek nagy tapasztalatuk van PMSE-alkalmazások frekvenciahasználati problémáinak megoldásában, így most is sikerült minden ilyen jellegű problémát időben orvosolni.