Bírságot szabott ki a Médiatanács a Sajtóklubban elhangzottak miatt

Közzétéve: 2023. június 15.

Jogsértőnek ítélte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a HírTV március 26-án adásba került Sajtóklub című műsorszámát. A testület ezen kívül a televíziós és rádiós műsorszolgáltatók kvótakötelezettségeinek teljesülését, illetve a Rádió1 miskolci és kiskunmajsai adásait vizsgálta.

A 2022. évi műsorkvóta-kötelezettségek teljesítésének vizsgálata alapján a Médiatanács öt rádiós és nyolc audiovizuális médiaszolgáltatás médiaszolgáltatójával szemben indított hatósági eljárást. A vizsgálat részeként ellenőrizték a rádiók éves adásmenetében a magyar zenei művek sugárzására vonatkozó százalékos arányok teljesülését, valamint az öt évnél nem régebbi magyar zenei művek előírásának való megfelelést, illetve a televíziók esetében az európai, a magyar, illetve ezeken belül az öt évnél nem régebbi európai, illetve magyar művek arányát a 2022. évi műsoridőben.

A Rádió1 miskolci és kiskunmajsai adásait is vizsgálta a Médiatanács. A február 27–március 5. közötti adások elemzése során kiderült, hogy a miskolci rádió hírműsorszámaiban összesen tizenkilenc alkalommal szerepelt burkolt kereskedelmi közlemény, a kiskunmajsai médiaszolgáltatás esetében pedig a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámokra irányadó vállalások nem teljesültek. A hatóság mindkét esetben bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót, emellett utóbbi ügyben a jogsértés ismételtsége miatt annak vezető tisztségviselőjét is.

A Médiatanács állampolgári bejelentések nyomán indított eljárást a HírTV március 26-i Sajtóklubjában elhangzottak miatt. A beszélgetés egyik témája az az Ugandában elfogadott törvény volt, amely szerint halálbüntetéssel sújthatják a házasságot kötő azonos nemű párokat.

A Médiatanács az eljárás során megállapította, hogy a műsorszám sértette az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó, valamint a kirekesztésre alkalmas médiatartalom közzétételét tiltó törvényi rendelkezéseket. A testület ezért 200-200 ezer, azaz összesen négyszázezer forintnyi bírság megfizetésére kötelezte a HírTV szolgáltatóját, valamint a jogsértés tényéről szóló közleményt fel kell olvasni a HírTV adásában, és a televízió honlapjának nyitóoldalán is köteles közzétenni azt.