Korhatár-besorolást és szolgáltatói szerződést vizsgált a Médiatanács

Közzétéve: 2023. július 13.

A vállalt műsorstruktúrának megfelelő műsor sugárzására vonatkozó törvényi kötelezettség megsértése miatt bírságolta meg a szegedi Rádió 88 szolgáltatóját az NMHH Médiatanácsa. A testület egy bejelentés nyomán a „Dr. Pimple Popper, a bőrgyógyász” című, a TLC-n sugárzott tévéműsor egyik epizódját is továbbította a holland társhatóságnak helytelen korhatár-besorolás miatt.

A műsorstruktúrára vonatkozó, hatósági szerződésen alapuló vállalások teljesülését ellenőrizte a Médiatanács a szegedi 95,4 MHz-en sugárzott, helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű Rádió 88 március 18. és 24. közötti adáshetének vizsgálata során. A testület megállapította, hogy a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok, műsorelemek arányai elmaradtak a szolgáltató szerződéses vállalásaitól, emellett nem teljesültek a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámokra vonatkozó arányok sem. A Médiatanács ezért bírságot szabott ki a Rádió 88 médiaszolgáltatójára.

A TLC csatornán május 12-én 20 órától sugárzott „Dr. Pimple Popper, a bőrgyógyász” című műsorszám „Lipómák” elnevezésű epizódját lakossági bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács. Az epizódot a szolgáltató 9 éven aluliaknak nem ajánlott műsorszámként tette közzé, azonban azt a hatósági ellenőrzés alapján kizárólag „16 éven aluliak számára nem ajánlott” korhatár-megjelöléssel ellátva és csak 21 és 5 óra között lehetett volna közzétenni a magyar szabályozás alapján, figyelemmel a műtéti beavatkozások túlzottan részletes, félelemkeltő bemutatására.

Mivel a csatorna szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésről értesíti a holland társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.