Médiaszabadság-jelentések értékelése

A dokumentum letöltése (pdf)

Legutóbb frissítve: 2024. március 1.

A 2010-ben elfogadott új magyar médiaszabályozás a média- és hírközlési terület egybefonódását egységesen képviselő konvergens hatóságként hozta létre a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot. Az azóta eltelt közel tizenhárom évben számos médiaszabadsággal foglalkozó nemzetközi szervezet értékelte a magyarországi médiaviszonyokat.

A következő dokumentumban áttekintést adunk az általuk kiadott rangsorokról és jelentésekről, bemutatva Magyarország megítélésének alakulását, értékelve a vizsgálatok módszertanát, valamint a bennük megfogalmazott egyes állításokat és véleménynyilvánításokat.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatja a magyarországi médiaszabadság és médiapluralizmus helyzetének szakmai igényű felmérésére irányuló kezdeményezéseket, ezért feladatunknak tekintjük, hogy felhívjuk a figyelmet az egyes jelentésekkel kapcsolatban felmerülő módszertani és tartalmi aggályokra, amelyek megakadályozzák, hogy valóban hiteles és kiegyensúlyozott értékelések születhessenek.

Bízunk benne, hogy a Freedom House, a Riporterek Határok Nélkül, valamint a Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központja Magyarországot érintő jelentéseivel kapcsolatban tett észrevételeink hozzájárulnak a jövőben készülő értékelések megalapozottságához és egy kiegyensúlyozott keretek között zajló szakmai diskurzus kialakulásához.