Médiatanács: bírság a TV2 szolgáltatójának

Közzétéve: 2023. október 13.

A Médiatanács burkolt kereskedelmi közlemény sugárzása miatt közel négymillió forintos bírságot rótt a TV2 és a tenyek.hu portál szolgáltatójára. A testület jelzése nyomán pedig a cseh és a holland társhatóság ismételten fellépett a szolgáltatókkal szemben.

Bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a Médiatanács a Tények Plusz július 4-én 18:45-kor a TV2-n sugárzott adása és a tenyek.hu streamingszolgáltatáson elérhető Tények Plusz és Üzenet a börtönből című műsorszámok kapcsán. A műsorszegmensben egy divatmárkáról, annak népszerűségéről, különlegességéről és az elérhető termékekről is szó esett. A felvételeken jól olvasható módon volt látható a pavilon cégtáblája és a bemutatott ruhák márkaneve.

A Médiatanács megállapítása szerint a divatmárka részletes bemutatása a reklámokra jellemző módon segítette elő a márka termékeinek népszerűsítését és ezzel a médiaszolgáltató összesen három alkalommal sértette meg a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó szabályokat, ezért a testület összesen 3 900 000 forint bírságot szabott ki.

A Filmcafé csatornán június 24-én délután sugárzott Kisiklottak című filmet a cseh fennhatóság alá tartozó szolgáltató korhatár-besorolás nélkül sugározta. A Médiatanács vizsgálata megállapította, hogy a hazai szabályozás értelmében a műsorszámot „tizenhat éven felülieknek” korhatár-megjelöléssel kellett volna műsorra tűzni a 21 óra és reggel 5 óra közötti műsorsávban. A vizsgálat megállapításait a Médiatanács augusztus végén továbbította a cseh társhatóságnak, amely felhívta a médiaszolgáltatót, hogy tegyen eleget a magyar jogban meghatározott, szigorúbb szabályoknak.

A The Shield: Kemény zsaruk című sorozat egyik epizódját július 15-én, a reggeli órákban vetítette a holland joghatóság alá tartozó AXN csatorna médiaszolgáltatója. A magyar szabályok alapján a műsorszám „Tizenhat éven aluliaknak nem ajánlott” korhatárjelzése megfelelő volt, de annak közzétételi ideje nem, mivel a műsorszámot ebben az esetben 21 óra és reggel 5 óra között lett volna jogszerű sugározni. A Médiatanács jelzését követően a holland társhatóság arról adott tájékoztatást, hogy a médiaszolgáltató megsértette a holland jogszabályokat is, ugyanis a 16 éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámokat a hollandiai szabályozás alapján kizárólag este 8 óra után lehet sugározni.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.