Médiatanács: bírság a TV2 és a Korona FM 100 szolgáltatóinak

Közzétéve: 2023. november 9.

Közel négymillió forint bírságot szabott ki a Médiatanács a TV2 és a tenyek.hu médiaszolgáltatójára burkolt kereskedelmi közlemény sugárzása miatt. A testület megbírságolta egy helyi rádió szolgáltatóját is a szerződésben rögzített vállalások alulteljesítése miatt.

Állampolgári bejelentés nyomán indított hatósági eljárást a Médiatanács a Tények Plusz június 12-én 18 óra 45 perckor a TV2-n sugárzott adása, valamint az ugyanezen a napon közzétett tenyek.hu streamingszolgáltatáson elérhető „Tények Plusz” és a „Magyar innovációval regenerálódik” című műsorszámok kapcsán. A műsorszegmensben egy étrendkiegészítőkből álló termékcsalád jótékony hatásairól, valamint egy magánrendelő szolgáltatásairól esett szó egy közismert sportoló történetén keresztül. A műsorszegmensben bemutatott termékek és orvosi kezelések ismertetése kereskedelmi célokat szolgált, azaz reklámokra jellemző módon a magánrendelő szolgáltatásainak igénybevételét és a termékcsaládba tartozó étrendkiegészítők megvásárlását szorgalmazta.  A Médiatanács ezért megállapította, hogy a médiaszolgáltató összesen három alkalommal sértette meg a burkolt kereskedelmi közlemény közzétételének tilalmára vonatkozó szabályt. A testület ezért összesen 3 900 000 forint bírságot szabott ki.

A Médiatanács eljárást indított a Kalocsa 100,0 MHz-en sugárzó Korona FM 100 helyi vételkörzetű kereskedelmi jellegű rádió július 31. és augusztus 6. közötti adáshetének vizsgálata nyomán.  A rádió szolgáltatója nem teljesítette a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó vállalását, és a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok aránya is alulmaradt a hatósági szerződésben rögzítettekhez képest. Ezenfelül a hírműsorszámok aránya is kevesebbnek bizonyult a vállaltnál, illetve több adásnapon nem érte el az előírt mértéket sem a szöveges tartalom, sem a magyar zene aránya. A Médiatanács 40 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót, annak vezető tisztségviselőjére pedig 10 ezer forint bírságot szabott ki a jogsértés ismételtsége miatt.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.