Médiatanács: hatósági eljárások indultak az RTL médiaszolgáltatója ellen

Közzétéve: 2023. november 30.

A „Sztárbox” és a „Reggeli” című műsorszámok egy-egy epizódja miatt is eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület több, külföldi hatóság alá tartozó műsorszám helytelen korhatár-besorolásáról is tájékoztatta az illetékes társszabályozókat.

Eljárást indított az RTL-en november 5-én este 19 óra 30 perctől sugárzott „Sztárbox” című műsorszáma miatt a Médiatanács. A műsorszámot a szolgáltató a „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába sorolta. A műsorban ismert médiaszereplők és celebek vívnak egymással ökölvívó mérkőzéseket, de mivel a mérkőzések szereplői nem profi sportolók, a Sztárbox pedig így nem minősül sportműsornak, az erőszakos tartalom propagálása, reflexió nélküli bemutatása veszélyeket hordozhat a gyermekkorú nézőkre. A Médiatanács döntése szerint megalapozottan feltételezhető, hogy az erőszakos jelenetek bemutatása, valamint a műsorszám időnként obszcén, trágár nyelvezete miatt a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta. Jelentős különbség fedezhető fel a professzionális ökölvívás közvetítése és a vizsgált műsorszám tartalma között. Amíg a sportolók képzettek, és a sporttevékenység a szabályok betartásával, védőfelszerelések alkalmazása mellett biztonságos, a résztvevők pedig pontosan tisztában vannak e szabályokkal, addig a műsorszám lényegében az erőszak szabad áradásának engedett teret. Hatásvadász módon mintegy csak közvetítő közegként használva az ökölvívást, amely a résztvevőkre nem veszélytelen, és – mivel a résztvevők a fiatalok által jól ismert médiaszemélyiségek, akiknek tevékenysége képes arra, hogy hatást gyakoroljon gondolkodásukra, számukra mintául szolgálhat – a konfliktusok kezelésének módjára vonatkozóan téves következtetések levonására is alkalmat adhatott. A Médiatanács most induló eljárásában azt fogja vizsgálni, hogy megfelelő volt-e a műsorszám korhatárbesorolása.

Szintén az RTL műsorán, október 25-én a kora reggeli órákban került adásba a Reggeli című műsorszám azon epizódja, amelyben Lapite Oludayoval (művésznevén: Fekete Pákó), nigériai származású médiaszemélyiséggel beszélgettek a műsorvezetők közelmúltban megszerzett magyar állampolgárságáról. Az interjú alanya a gúnyolódó műsorvezetői kérdésekre válaszolva elmondta, hogy azért volt fontos számára az állampolgárság megszerzése, mert régóta él Magyarországon, valamint szereti a magyar kultúrát és szokásokat. A műsorvezetők ezt követően azt firtatták, miért tartott ilyen sokáig az állampolgárság megszerzése, majd elkezdték tesztelni a tudását az „Alkotmányos alapismeretek” című tankönyvben szereplő kérdések feltételével. Mindezt azzal a céllal tették, hogy felhívják a figyelmet az interjú alany Magyarországgal, illetve a magyar kultúrával kapcsolatos ismereteinek hiányosságaira, gúnyolódás tárgyává téve, megalázó helyzetbe hozva őt. Önmagában az a körülmény, hogy valaki önkéntes döntése alapján válik egy műsorszám szereplőjévé, még nem jelenti azt, hogy az emberi méltóság normáit vele szemben nem kellene betartani.

Az adásban megszólaltatott vendéget a műsorvezetők olyan helyzetbe hozták, amelyet láthatóan nem tudott megfelelően kezelni. Az így kialakult légkörben választási lehetősége sem volt, csak mechanikusan igyekezett megválaszolni a hozzá intézett kérdéseket, végrehajtani a feladatokat. A Médiatanács az emberi méltóság vélelmezett megsértése miatt eljárást indított a csatorna szolgáltatója ellen.

Külföldi joghatóság alá tartozó csatornák műsorait is vizsgálta a Médiatanács. A Film Café csatornán október 13-án, a kora délutáni műsorsávban sugárzott „A nagy fehér” című filmet bejelentés alapján vizsgálta a hatóság. A cseh joghatóság alá tartozó Film Café szolgáltatója a Cseh Köztársaságban bejegyzett társaság. A Nemzeti Filmiroda a vizsgált filmet a „16 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-kategóriába sorolta, a szolgáltató pedig változatlan tartalommal, de korhatár-megjelölés nélkül sugározta. A magyar szabályozás szerint ezzel a műsort korhatárra való tekintet nélkül megtekinthetőnek minősítette. A hatóság a műsorszám vizsgálata során megállapította, hogy ha a szolgáltató a magyar joghatóság alá tartozna, a film csak 21 óra és 5 óra között lett volna sugározható. A hatóság a bejelentést és a vizsgálati eredményeket továbbította az illetékes cseh társhatóságnak, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

A holland joghatóság alá tartozó Viasat 3 csatornán július 2-án 12 óra 40 perces kezdettel sugárzott „Az éjszaka törvénye” című műsorszámot, valamint a Viasat 6-on július 2-án 12 óra 18 perces kezdettel sugárzott „Kiscsávó” című műsorszámot bejelentés nyomán vizsgálta a Médiatanács. A Nemzeti Filmiroda „Az éjszaka törvénye” című filmet „16 éven aluliaknak nem ajánlott”, míg a „Kiscsávó” című műsorszámot „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” korhatári kategóriába sorolta. A filmeket a szolgáltató változatlan tartalommal sugározta. „Az éjszaka törvénye” című film kapcsán a Médiatanács megállapította, hogy a film sugárzási ideje nem felelt meg a Médiatörvény vonatkozó rendelkezéseinek. A műsorszám trágár nyelvezete, alaphangulata és egyes jelenetek intenzitása alapján ártalmas lehetett a tizenhat éven aluli korosztály személyiségfejlődésére. Ha magyar joghatóság alá tartozna a médiaszolgáltató, úgy a film csak 21 óra és 5 óra között lenne sugározható.

Az azonos szolgáltató által üzemeltetett Viasat 6 csatornán szintén napközben vetített „Kiscsávó” című műsorszámot „6” korhatári jelöléssel sugározták. A filmalkotás ugyanakkor a magyar szabályozás alapján a „tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott” korhatár-kategóriába tartozik. A hatóság a vizsgálati jelentés megállapításait és a bejelentést is eljuttatta a holland tárhatósághoz, felkérve a szükséges intézkedések megtételére.