Médiatanács: bírság a Hír FM médiaszolgáltatójának

Közzétéve: 2023. november 23.

Egy debreceni rádió és a fővárosi Hír FM közösségi rádió szolgáltatóira is bírságot szabott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A Médiatanács a Budapest 95,3 MHz-en fogható Hír FM körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű rádió július 23-án kora reggel sugárzott Háttérkép című műsorával szemben – több bejelentés nyomán – indított hatósági eljárást. A vizsgálat során a hatóság megállapította, hogy a műsorszámban elhangzottak sértették az emberi méltóság tiszteletben tartására vonatkozó törvényi rendelkezést, a műsorszám olyan üzenetet közvetített, amely szerint a homoszexuálisok közössége másodrendű, nem illeti meg a minden emberre nézve egyenlő méltóság. A Médiatanács ezért 350 ezer forint bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóval szemben, és a jogsértés tényéről közlemény közzétételére kötelezte a szolgáltatót. A közleményt a rádióban, valamint annak honlapján is nyilvánosságra kell hozni.

A Debrecen 95,0 MHz frekvencián sugárzó FM95 – Rádió 1 Debrecen helyi vételkörzetű, kereskedelmi rádió augusztus 30. és szeptember 5. között sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során a hatóság a szerződésben vállalt kötelezettségek megsértését állapította meg. A rádió a vizsgált adáshét egyetlen napján és heti szinten sem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok napi arányára vonatkozó vállalásainak és elmulasztotta a helyi közélettel foglalkozó, a helyi mindennapi életet segítő műsorszámok arányára vonatkozó vállalásainak teljesítését. Az adáshét két napján a szolgáltató elmaradt a magyar zenei művek saját műsoridőhöz viszonyított napi arányára vonatkozó szerződéses vállalásától is. A Médiatanács 40 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a médiaszolgáltatót.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.