Médiatanács: újabb Sztárbox-epizód miatt indul eljárás

Közzétéve: 2023. december 8.

Az RTL-en november 19-én sugárzott Sztárbox egyes erőszakos, félelemkeltő jelenetei miatt is eljárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület bírságot rótt ki a Petőfi Rádió médiaszolgáltatójára, egyúttal döntött a rádiós médiaszolgáltatási díjak mérsékléséről.

Bejelentés nyomán az RTL november 19-i Sztárbox című adását vizsgálta a Médiatanács. A műsorszám egyik kifogásolható jelenete Kabát Péter és Rácz Jenő mérkőzése volt, amelyben Rácz Jenő kiütéssel legyőzte az ellenfelét. A földre kerülő és eszméletlen Kabát Péter orvosi segítséget követően tudott csak lábra állni, és részt venni az eredményhirdetésen. A hatósági ellenőrzés alapján a műsorszám a kiskorúak személyiségfejlődését negatívan befolyásolhatta, ezért a Médiatanács most induló eljárásában azt vizsgálja, hogy megfelelő volt-e a műsorszám korhatárbesorolása. A vélhetően helytelen besorolás és így a nem megfelelő sugárzási időpont miatt a Médiatanács eljárást indít az RTL szolgáltatója ellen. Ez már a második hasonló eset a Sztárbox műsorszámmal kapcsolatban, ahogyan arról korábban hírt adtunk, a műsor november 5-én sugárzott epizódja miatt is vizsgálat indult.

A Petőfi Rádió „Egész úton hazafelé” című műsorának szeptember 15-én közreadott adásával kapcsolatban bejelentés érkezett a hatósághoz. A kifogásolt műsorszám a természetfeletti jelenségekkel, a szellemvilággal és az ezzel összefüggő hallgatói tapasztalatokkal foglalkozott. A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a rádióban felolvasott hallgatói beszámolók félelmet kelthettek a kiskorú hallgatókban, akik félreérthették azt. Az egyes történetekben szereplő személyek és családtagok halálát, valamint az ehhez kötődő visszaemlékezéseket részletező információk közzététele felkavaró lehetett a 12 éven aluli korosztály tagjai számára. A Médiatanács megállapította, hogy a műsorszám a „12 éven aluliak számára nem ajánlott”, III. korhatári kategóriába sorolandó. A szolgáltató a műsorszámot korhatárra tekintet nélkül meghallgathatónak minősítette, így jogsértést követett el, amiért a Médiatanács 100 ezer forint bírságot szabott ki.

A fentiek mellett a SuperTV2 állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson október 15-én 19 óra 45 perces kezdettel sugárzott Amerikai pite: A találkozó című filmmel kapcsolatban érkezett bejelentés a Médiatanácshoz. A csatorna szolgáltatója Romániában bejegyzett társaság. A hatóság megvizsgálta a műsorszámot a klasszifikációs rendelkezések érvényesülése szempontjából. A médiaszolgáltató 12-es korhatár-megjelöléssel sugározta a filmet, mely a magyar szabályozás alapján – a szexualitásra, a meztelenségre, a trágár nyelvezetre, valamint a drogfogyasztásra való tekintettel – „tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott” kategóriába tartozónak minősül, így kizárólag 21 órát követően lehetett volna közzétenni. A hatóság értesítette a román társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

Felismerve a rádiós médiaszolgáltatói szektor gazdasági nehézségeit, a médiatörvényben biztosított lehetőség alapján a Médiatanács hivatalból felülvizsgálta a kereskedelmi rádiók médiaszolgáltatási díját. A díjfelülvizsgálat célja az volt, hogy azonos feltételrendszer alapján, egyenlő elbánást biztosítva enyhítse a rádiós piac kereskedelmi szereplőinek terheit annak érdekében, hogy a rádiók a kormányrendeletekben biztosított médiaszolgáltatási díjfizetés alóli mentesség megszűnését követően, a változó piaci környezetben is fenntarthatóan működhessenek. A felülvizsgált médiaszolgáltatási díjak 2024. január 1. napjától lépnek életbe.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendjemegtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.