A Médiatanács jelzésére ismét intézkedett a holland társhatóság

Közzétéve: 2023. december 14.

Az NMHH Médiatanácsának megkeresésére a holland társhatóság több magyarországi médiaszolgáltatóval szemben is fellépett, bizonyos műsorszámok helytelen korhatárbesorolása és sugárzási időpontja miatt. A Médiatanács továbbá jelentős összegű bírságot rótt a Rádió 1 médiaszolgáltatójára, a Balázsék című reggeli műsorszám szeptember 19-i adásában közzétett, gyermekekre káros tartalom miatt.

A holland médiahatóság (Commissariaat voor de Media) a Médiatanács megkeresését követően vizsgálatot indított, amelynek eredménye alapján a médiaszolgáltató megsértette a gyermekvédelmi szabályokat, mivel a Viasat 3-on július 2-án sugárzott „Az éjszaka törvénye” és a Viasat Film csatornán augusztus 24-én vetített „Sztriptíz” című filmek sugárzási ideje nem volt megfelelő, a Nick Toons augusztus 25-i adásában közzétett „A Lármás család” című műsorszám több epizódjával kapcsolatban pedig megállapította, hogy a szolgáltató nem alkalmazott korhatári jelölést, pedig a 6 éven aluliak számára nem ajánlott besorolást kellett volna feltüntetni.

A Budapest 89,5 MHz, Tatabánya 102,5 MHz és Székesfehérvár 99,8 MHz frekvencián működő Rádió 1 kereskedelmi rádión szeptember 19-én reggel 6 óra és 10 óra között sugárzott „Balázsék” című műsorszámmal kapcsolatosan indult hatósági eljárás. A médiaszolgáltató a műsorszámot a III. korhatári kategóriába (12 éven aluliak számára nem ajánlott) sorolva tette közzé.

A Médiatanács megállapította, hogy a műsorszám kifogásolt részleteiben a műsorvezetők az OnlyFans weboldal kapcsán olyan közvetett és közvetlen szexuális utalásokat tettek, amelyek káros hatással lehettek a 16 éven aluli hallgatókra.

A műsorszám a szexualitás társadalmilag elfogadottól eltérő formáit, valamint az érzelemmentes kapcsolatokat elfogadottként vagy követendő mintaként ábrázolta, ezért a műsorszámot a „16 éven aluliaknak nem ajánlott” korhatár-megjelöléssel kellett volna ellátni, és ennek megfelelően 21 órát követően közzétenni.

A Médiatanács ezért 5 millió 150 ezer forint bírságot szabott ki a Rádió 1 szolgáltatójára, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte, valamint – a jogsértés ismételtsége miatt – a vezető tisztségviselőre is bírságot rótt ki.

Jogsértést tárt fel a Médiatanács a Zalaegerszeg 88,9 MHz-en sugárzott 88,9 – BestFM rádió szeptember 16. és 22. között sugárzott műsorában is. A vizsgált műsorhéten a szolgáltató nem tett eleget a közszolgálati célokat szolgáló, valamint a helyi közélettel foglalkozó műsorszámok arányaira vonatkozó szerződéses vállalásainak. Ezenkívül a szöveg saját műsoridőhöz viszonyított aránya sem érte el a szerződéses vállalás mértékét, ugyanakkor túllépte a vállalt értéket a zene saját műsoridőhöz viszonyított aránya kapcsán is.

A Médiatanács 140 ezer forint megfizetésére és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte a szolgáltatót, valamint a vezető tisztségviselőre további 60 ezer forint bírságot szabott ki.

A Miskolc 101,6 MHz, Kazincbarcika 95,9 MHz, Ózd 99,5 MHz és Tiszaújváros 89,6 MHz frekvencián működő Rádió M kereskedelmi rádió július 3. és 9. között sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során a hatóság megállapította, hogy a szolgáltató több alkalommal megsértette a műsorszámok támogatására vonatkozó törvényi rendelkezést. A csatornán öt napon át tettek közzé egy-egy rövid beszélgetést egy helyi taxitársaság képviselőjével, a bejátszások a szolgáltatás igénybevételét mozdíthatták elő, ezzel megsértve a médiatörvény vonatkozó rendelkezését. A Médiatanács 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a szolgáltatót.

A szöveg, a zene, a helyi közélettel foglalkozó műsorok, a hírműsorszámok és a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok szerződésben vállalt arányának teljesítése terén tárt fel hiányosságokat a Kisvárda 93,4 MHz helyi vételkörzetű, közösségi jellegű Friss FM szolgáltatója kapcsán a Médiatanács a szeptember 4. és 10. közötti műsorhét hatósági ellenőrzése során. Ezenfelül a rádió nem teljesítette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó törvényi követelményt sem. A Médiatanács 30 ezer forint bírságot szabott ki a Friss FM szolgáltatójára, és a jogsértés tényéről szóló közlemény közzétételére kötelezte.

A Mezőtúr 89,9 MHz kisközösségi jellegű Pont Rádió szolgáltatója a szeptember 4. és 10. közötti műsorhéten nem teljesítette a közszolgálati, helyi közélettel foglalkozó és a saját gyártású műsorok, valamint a szöveg arányára vonatkozó vállalását – állapította meg hatósági ellenőrzés után a Médiatanács. Ezenfelül túllépte a zene és a reklámok időtartamára vonatkozó vállalásait, emellett pedig nem teljesítette a közszolgálati műsorszámokra vonatkozó törvényi előírást sem. A Médiatanács a kisközösségi rádió szolgáltatóját közlemény közzétételére kötelezte a jogsértésről.