Újabb öt Sztárbox-epizód vizsgálata után indított eljárást a Médiatanács

Közzétéve: 2023. december 21.

Káros hatással lehet a 12 és 16 év közötti gyermekek személyiségfejlődésére az RTL „Sztárbox” című műsorában bemutatott erőszak és vulgaritás, a Médiatanács ezért több epizód miatt is eljárást indít. A testület továbbá két, külföldi joghatóság alá tartozó műsorral kapcsolatban is intézkedett.

Az RTL-en október 29-én, november 12-én, november 26-án, december 3-án, december 10-én sugárzott „Sztárbox” egyes műsorszámait hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta a Médiatanács.

A vizsgálat eredménye szerint a „Sztárbox” szórakoztató-, és nem sportműsor, amely hatásvadász módon használta a sérülések veszélyét is magában rejtő ökölvívósport elemeit.

A műsor erőszakos, agresszív cselekedeteken keresztül méri a sikert, olyan viselkedésminták közvetítése révén, amelyek negatívan befolyásolhatják a kiskorúak személyiségfejlődését.

A vizsgált epizódokban előforduló kiütések látványa, a durva nyelvezet használata és az erőszak hatásvadász ábrázolása félelmet és szorongást kelthetett, illetve az erőszakkal szembeni érzéketlenséget okozhatott a 12–16 éves korosztályban.

A Médiatanács ebben az eljárásában azt vizsgálja, hogy megfelelő volt-e a műsorszámok korhatárbesorolása, hasonlóan a korábban indult két eljáráshoz.

A holland joghatóság alá tartozó Netflix streaming-szolgáltatáson elérhető „Levél a királynak” című sorozat 1. évadának 6., „Amikor feljön a vérhold” című epizódja vizsgálata során a Médiatanács megállapította, hogy a „10+” korhatári besorolással elérhető tartalom egyes részletei félelemkeltőek lehettek a tizenkét éven aluli gyermekek számára, ezért az a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozónak minősül, mindemellett a korhatármegjelölés sem volt jól láthatóan feltüntetve a Netflix műsorkínálatot tartalmazó felületén.

A hatóság értesítette a holland társhatóságot a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.

A román joghatóság alá tartozó Super TV2 állandó elnevezésű médiaszolgáltatáson szeptember 30-án este nyolc órakor sugárzott „Amerikai pite 2.” című filmet bejelentés alapján vizsgálta a Médiatanács.

A műsorszámot „12” megjelöléssel tette közzé a médiaszolgáltató, holott a filmben megjelenő szexualitás direkt ábrázolása káros hatással lehet a 12–16 év közötti korosztály számára.

A filmet a magyar szabályozás alapján a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliak számára nem ajánlott) tartozóként kellett volna jelölni és ennek megfelelően 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A Médiatanács tájékoztatta a román társhatóságot a felmerült jogsértésről, egyúttal felkérte a szükséges intézkedések megtételére.