Fontos döntéseket hozott a Médiatanács

Közzétéve: 2024. május 30.

Közel 160 millió forint támogatást ítélt oda 29 pályázónak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a TVÁLLANDÓ2024 pályázati eljárás első fordulójában. A testület május 28-i ülésén jóváhagyta az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. arra irányuló kezdeményezését, hogy június 14. napjával elindulhasson a 24 órás műsoridővel tervezett Nemzeti Sportrádió az interneten, valamint a Budapest 105,9 MHz-es földfelszíni frekvencián.

A Médiatanács márciusban pályázati felhívást tett közzé televíziós közéleti és kulturális magazinműsorok, illetve hírműsorok készítésének támogatására. A TVÁLLANDÓ2024 pályázati eljárás négy fordulójára a meghirdetés idején összesen 520 000 000 forint állt rendelkezésre, azonban a Médiatanács május 28-án arról is döntött, hogy a TVÁLLANDÓ2023 pályázati eljárásban megmaradt összeggel, 34 649 249 forinttal megnöveli a TVÁLLANDÓ2024 pályázati eljárásban odaítélhető támogatási keretösszeget. A pályázat révén olyan közszolgálati műsorszámok készítéséhez lehet támogatáshoz jutni, amelyek mind a négy negyedévben elkészülnek, és minden héten ugyanazon a napon, ugyanabban az időpontban kerülnek adásba.

A felhívásra az első fordulóban 32 pályázat érkezett, melyekből 29-et talált támogatásra érdemesnek a testület, így e döntés értelmében kilenc közéleti magazinműsor készítéséhez 28 117 000 forint, tizenkét hírműsor készítéséhez 115 419 750 forint, míg nyolc kulturális magazinműsor elkészítéséhez 16 439 950 forint támogatással járul hozzá a Médiatanács.

A Médiatanács támogatta az MTVA és a Duna Médiaszolgáltató Zrt. Nemzeti Sportrádió elindítására irányuló kezdeményezését, amelynek célja, hogy minél több hallgató számára hozzáférhetővé és elérhetővő váljanak a hazai és a nemzetközi sportesemények – különös tekintettel a 2024. évben magyar részvétellel zajló futball Európa Bajnokságra és a nyári olimpiai játékokra. A 24 órás műsoridővel tervezett Nemzeti Sportrádiót a közszolgálati médiaszolgáltató az interneten, valamint a Budapesten és környékén fogható Budapest 105,9 MHz-es frekvencián kívánja sugározni.

A testület rendszeresen vizsgálja azt, hogy miként teljesítették a médiaszolgáltatásokról és tömegkommunikációról szóló törvény által előírt kvótakötelezettségeiket az egyes médiaszolgáltatók a megelőző évben. A jogszabály ugyanis az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló európai uniós irányelvvel összhangban megszabja, hogy a lineáris audiovizuális médiaszolgáltatóknak milyen arányban kell európai, illetve magyar gyártású műveket közzétenniük, emellett a magyar zenei művek sugárzási arányaira vonatkozóan is kvótát állapít meg a rádiós médiaszolgáltatások számára. A Médiatanács májusi utolsó ülésén hat rádiós médiaszolgáltatóval szemben a magyar zenei kvótákra vonatkozó rendelkezések, és tizenegy lineáris audiovizuális médiaszolgáltatóval szemben az európai, illetve magyar művekre vonatkozó műsorkvóta-kötelezettség teljesítésének felügyelete tárgyában indított hatósági eljárást. A vizsgált lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatások mindegyike teljesítette a törvény által előírt műsorkvóta-kötelezettségét a tárgyidőszakban.

A Retro Rádió Bochkor című műsorszámának április 3-án 6 órától sugárzott adásával szemben amiatt emelt kifogást egy bejelentő, mert véleménye szint abban megalázóan beszéltek egy sziámi ikerpárról. A hatósági ellenőrzés azonban ilyen tartalmat nem azonosított, így a műsorszámmal kapcsolatban nem merült fel sem az emberi méltóságra vonatkozó, sem a kiskorúakat védő szabályok megsértése.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.