Minden, amit tudni akarsz a mesterséges intelligenciáról – elindult az NMHH Podcast

Közzétéve: 2024. június 28.

Egyszerű utánzógép vagy egy mindent felforgató technológia? Milyen hatással lesz a munkaerőpiacra, az egészségügyre, az oktatásra vagy éppen a művészetre a mesterséges intelligencia? Hogyan alakítja át az üzleti folyamatokat? Hogyan lehetünk tudatos médiafogyasztók egy olyan világban, amelyben már a szemünknek sem hihetünk? Ilyen és ehhez hasonló, mindannyiunk életére hatással lévő kérdésekre keresi a választ a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most induló podcastsorozata.

Az NMHH Podcast első részeiben dr. Rab Árpád, az NMHH innovációs laborjának vezetője állandó szakértőként vezet körbe minket az MI világában. A sorozat első adása a technológiában rejlő lehetőségeket és annak korlátait járja körbe dr. Tilesch György globális innováció- és mesterségesintelligencia-szakértő, a Mesterség és intelligencia című könyv társszerzője közreműködésével. A heti rendszerességgel jelentkező podcastsorozat elindításával az NMHH célja, hogy a digitális mindennapjaink kihívásairól hiteles, jól érthető információt adjon, ezzel is támogatva a hallgatókat a tudatos döntésekben. A műsorvezető Kántor Endre.

Bár a ChatGPT-vel robbant be a köztudatba, a mesterséges intelligencia története évtizedekkel ezelőtt kezdődött, amikor az emberrel egyenértékű, gondolkodó gépek létrehozásán kezdett el töprengeni egy tudóscsoport. A technológia azóta észrevétlenül is állandó segítőtársunkká vált: mielőtt útnak indulunk, megnyitjuk a térképalkalmazást, menet közben a kedvenc zeneszámainkból összeállított, személyre szabott műsorlistát hallgatjuk, online vásárláskor pedig néhány kattintással megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbbet – miközben bele sem gondolunk, hogy a döntésünket egy mesterséges intelligencia ajánlása alapján hoztuk meg.

Az MI szabályozása mind a médiatermékek és üzleti modelljeik jövőbeli megértése, mind a közösségi média szabályozása szempontjából különösen fontos terület az NMHH számára. A szabályozási feladatok mellett a médiahatóság megbízható, szakmai forrásból kíván tájékoztatást adni az érdeklődőknek napjaink innovációit illetően – így született meg az NMHH Podcast. A sorozatban az alapfogalmak tisztázásán túl szó lesz az MI felhasználásáról az egészségügy, az oktatás, a médiatudatosság, a munka és a művészet területén – a hallgatók számára közérthetően. 

Az első epizód már meghallgatható a közösségimédia- és streamingfelületeken: az NMHH Podcast megtalálható a Spotify és a YouTube felületén, valamint a hatóság Facebook-oldalán.