K/27453-4/2022. számú határozat: elektronikus kereskedelmi bírság a Devron Impex Kft., a www.babaszafari.hu oldal üzemeltetőjének hírlevélküldési gyakorlatával szemben

Közzétéve: 2024. július 2.

A Kérelmező 2022. november 25-én kérelmet nyújtott be a Hatósághoz, amelyben kéretlen elektronikus hirdetéssel kapcsolatos felügyeleti eljárás lefolytatását kezdeményezte a védett adat elektronikus elérhetőségére a webaruhaz@babaszafari.hu e-mail címről kéretlenül érkezett elektronikus hirdetések miatt. A Kérelmező kérelmében arról tájékoztatta a Hatóságot, hogy 2022 október 7-én, 8-án, 20-án, 21-én, 28-án és november 25-én is kapott a védett adat e-mail címre kéretlen elektronikus hirdetést a webaruhaz@babaszafari.hu e-mailcímről annak ellenére, hogy arra nem iratkozott föl és több alkalommal is használta a leiratkozás gombot, majd 2022. október 28-án e-mail-ben (a webaruhaz@babaszafari.hu és az info@babaszafari.hu e-mail címekre küldött e-mailben) is kérte a hírlevél küldéséről való leiratkozást.

Ügyfél a Hatóság felhívására nem válaszolt.

A Kérelmező által előadottakra tekintettel megállapítható az ismételt és együttes jogsértés, mely – a hozzájárulás nélküli hirdetésküldés és a többszöri próbálkozás ellenére is sikertelen leiratkozás együttes fennállásával – a jogsértéssel okozott hátrány nagyságát növeli, a jogsértés ismétlődését és gyakoriságát szaporítja, valamint a jogsértő állapot időtartamát hosszabbítja együtt. Ezen mérlegelési és súlyosító körülményekre tekintettel állapította meg a Hatóság a bírság összegét.