Ismét a kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértése miatt indul eljárás a Rádió 1 Balázsék című műsorszámával szemben

Közzétéve: 2024. július 18.

Újfent a román társhatósághoz fordul a Super TV2 egyik műsorszámának nem megfelelő korhatári besorolása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A Médiatanács július 16-i ülésén több médiaszolgáltató ellen is eljárás megindításáról döntött nem megfelelő korhatár-besorolás, illetve szerződéses kötelezettség megsértése miatt.

Bejelentés alapján vizsgálta a testület a Radio Plus Kft. által üzemeltetett Rádió 1 állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson 2024. június 11-én közreadott Balázsék című műsorszám egyik szegmensét. A bejelentő a kiskorúak védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések megsértését vélelmezte a műsor egyik szexuális vonatkozású témákat tárgyaló részében. A médiaszolgáltató a műsorszámot a III. korhatári kategóriában (12 éven aluliak számára nem ajánlott) tette közzé 6 óra 3 perces kezdettel, azonban azt a hatósági ellenőrzés szerint a IV. korhatári kategóriába (16 éven aluliak számára nem ajánlott) kellett volna sorolni és csak 21 órát követően közzétenni, figyelemmel arra, hogy az elhangzottak kedvezőtlenül befolyásolhatták a védendő korosztály személyiségfejlődését. A Médiatanács hatósági eljárás megindításáról döntött a médiaszolgáltatóval szemben.

Nem indul eljárás az RTL televíziócsatornát működtető M-RTL Zrt.-vel szemben a 2024. június 15-én 15 óra 9 perctől közzétett Európai vakáció című műsorszámmal kapcsolatban, amelynek korhatári besorolása egy bejelentő szerint nem volt megfelelő. A filmet a Nemzeti Filmiroda a III. korhatári kategóriába sorolta (12 éven aluliak számára nem ajánlott), és a médiaszolgáltató ezt a változatot tette közzé, így e minősítés a jogszabályi előírások szerint mind a Médiatanácsot, mind a médiaszolgáltatót köti. A műsorszám hatósági ellenőrzése sem tárt fel jogsértést, a médiaszolgáltató a műsorszámot a kategóriájának megfelelő időpontban is sugározta.

Az NMHH ugyancsak bejelentés alapján vizsgálta a román joghatóság alá tartozó S.C. CEE Broadcasting Co. Srl. médiaszolgáltató által üzemeltetett Super TV2 televízióadón 2024. május 19-én 18:50 és 21:00 óra között sugárzott „Beverly Hills-i zsaru 2.” című műsorszámot. A bejelentő a klasszifikációs rendelkezések megsértését valószínűsítette a műsorszámmal kapcsolatban. A médiaszolgáltató tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott jelöléssel adta le a műsorszámot, azonban az a Nemzeti Filmiroda besorolása és hatósági ellenőrzés szerint is a tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott, IV. korhatár-kategóriába tartozik, így csak 21 óra és 5 óra között lehetett volna közzétenni. Az NMHH a vizsgálatot követően 2024. június 21-én értesítette a román társhatóságot (CNA) a vélelmezett jogsértésről, egyúttal felkérte azt a szükséges intézkedések megtételére.

A testület több bejelentés nyomán hatósági eljárást indított a TV2 Zrt.-vel szemben a TV2 állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson 2024. április 6-án 18 órától közzétett Tények című műsorszám, valamint a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. médiaszolgáltatóval szemben az M1 állandó megnevezésű médiaszolgáltatáson 2024. április 27-én és 28-án 19 óra 30 perckor sugárzott Híradó című műsorszámokkal kapcsolatban, a politikai reklámok közzétételére vonatkozó törvényi rendelkezések vélelmezett megsértése miatt.

A testület hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta a Közösségi Rádiózásért Egyesület által üzemeltetett, Budapest 92,9 MHz körzeti vételkörzetű, közösségi jellegű Spirit FM állandó megnevezésű médiaszolgáltatás 2024. május 27–június 2. közötti műsorhetét és megállapította, hogy a médiaszolgáltató a vizsgált időszakban vélelmezhetően nem tett eleget a hatósági szerződésben rögzített vállalásainak, kevesebb szöveges tartalmat, közszolgálati jellegű és hírműsorszámot tett közzé, túllépte a zenei művek arányára vonatkozó maximális vállalását, emellett nem tett eleget a közszolgálati műsorszámok arányára vonatkozó törvényi minimum követelménynek sem. A Médiatanács a médiaszolgáltatóval szemben hatósági eljárást indított.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.