Átvették kinevezésüket az Online Platform Vitarendező Tanács tagjai

Közzétéve: 2024. július 18.

Július 18-án vehették át kinevezésüket az Online Platform Vitarendező Tanács tagjai Koltay Andrástól, az NMHH elnökétől. A hamarosan megalakuló szakmai békítőtestület a jövőben az online platformok és felhasználóik közötti viták hatékonyabb, peren kívüli méltányos rendezését fogja segíteni.

A digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendelet (DSA) lehetővé teszi, hogy az online platformok felhasználói vitáikat peren kívül, tanúsított vitarendezési testületek segítségével rendezzék. Ezek a testületek nem hozhatnak kötelező döntést, kivéve, ha az adott online platform azt magára nézve kötelezőnek ismeri el, azonban megteremtik a lehetőségét, hogy megfelelő szakértelemmel bíró személyek idő- és költséghatékony módon dönthessenek olyan vitás kérdésekben, amelyeket az online platform felhasználóinak a szolgáltatóval közvetlenül nem sikerül rendezniük. A DSA szerinti vitarendezési szervezeteket a letelepedési hely szerinti digitális szolgáltatási koordinátor tanúsítja, igazolva a szervezet függetlenségét, illetve hogy valóban képes biztosítani a gyors és hatékony ügyintézést a felek számára.

A DSA értelmében a tagállamok is létrehozhatnak ilyen testületeket: hazánkban az internetes közvetítő szolgáltatások egyes szabályairól szóló törvény rendelkezik az Online Platform Vitarendező Tanácsról, amelynek feladata az uniós rendelettel összhangban a DSA szerinti vitás ügyek bíróságon kívüli rendezése.

Az Online Platform Vitarendező Tanács releváns tapasztalattal és jogi végzettséggel rendelkező tagokból áll, személyük egy részére olyan országos szervezetek tehettek javaslatot, amelyek legalább három éve látnak el szakmai érdekképviseletet, önszabályozást a kiskorúak védelme, az információs társadalom, valamint a médiatartalom-szolgáltatók és az elektronikus hírközlési szolgáltatók érdekében. Egyebek mellett így a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, az Önszabályozó Reklám Testület, a Magyar Lapkiadók Egyesülete, a Magyar Elektronikus Médiaszolgáltatók Egyesülete és az Informatika a Társadalomért Egyesület is ajánlott tagokat.

A médiahatóság elnöke a különböző szakmai szervezetek jelöltjei közül hét szakembert választott ki, két további tagot pedig a vonatkozó NMHH-rendelettel összhangban maga delegált a tanácsba – szem előtt tartva, hogy a kiválasztott tagok különböző területekről hozott szakértelemmel járulhassanak hozzá a megalakuló testület hatékony működéséhez. A tanács megalakulását követően elfogadja ügyrendjét, majd tanúsítását kérelmezi az NMHH elnökétől. A tanács ezen tanúsítvány kiadását és a nyilvántartásba vételét követően kezdheti meg a tevékenységét.

Az Online Platform Vitarendező Tanács tagjai:

  • Gosztonyi Gergely, az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának docense;
  • Blazovichné Gellén Klára, a Szegedi Tudományegyetem professzora;
  • Király Péter Bálint, a Széchenyi István Egyetem oktatója;
  • Menyhárd Attila, az ELTE ÁJK professzora;
  • Pogácsás Anett, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának docense;
  • Pünkösty András, a Pázmány jogi karának adjunktusa;
  • Trinn Gábor ügyvéd;
  • Ződi Zsolt, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa;
  • Szilágyi Zsuzsanna ügyvéd.