Idén is biztosítja a Formula–1-rendezvényen használt rádióberendezések zavartalanságát az NMHH

Közzétéve: 2024. július 19.

Július 18-a és 21-e között 39. alkalommal látogat hazánkba a Formula–1. A száguldó cirkusz futamait hétről hétre tízmilliók követik a képernyők előtt, a versenysorozat hazai állomása pedig tavaly négy nap alatt 303 ezer nézőt vonzott a Hungaroringre. A futamokon a televíziós stábok, a készenléti szolgálatok és a versenyző csapatok kommunikációjához egyaránt elengedhetetlen a zavartalan frekvenciahasználat – ezt a Magyar Nagydíjon idén is a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Mérésügyi Igazgatóságának munkatársai biztosítják.

f139.jpg

A Formula–1 Magyar Nagydíja évről évre jelentős távközléstechnikai kivonulást és felkészülést igényel, hiszen a stábok, a szolgálatok, a versenyzők és a csapatok is folyamatos rádiókapcsolatban állnak egymással. Ilyen körülmények között kiemelten fontos a rádiófrekvenciás zavarok azonnali, helyszíni észlelése és elhárítása.

A rendezvényen a készenléti szolgálatok, például a rendőrség és a mentők is felvonulnak, rádiókommunikációs rendszerük zavartalan működése pedig elengedhetetlen a munkájukhoz, ezért az általuk használt frekvenciasáv „tisztán tartására” a hatóság munkatársai különös figyelmet fordítanak.

Egy ilyen jelentőségű tömegrendezvényen bármilyen külső zavar okozta hibát azonnal el kell hárítani. Az NMHH szakemberei fokozott figyelemmel ellenőrzik az engedélyköteles frekvenciák használatát és a rendezvény területére engedélyezett ideiglenes rádióhasználatot – biztosítva, hogy a kommunikációs eszközöket, például rádiós mikrofonokat és fülmonitorokat csak a számukra kijelölt frekvenciasávokban használják. Előfordul, hogy egy kérelmező által igényelt frekvencia foglalt, ezért az NMHH egy másikat engedélyez a részére – a felhasználó mégsem végzi el a szükséges beállításokat a kommunikációs eszközein, és egy olyan frekvenciát kezd el használni, amelyet már más használ, zavart okozva ezzel a helyszíni rádiókommunikációban.

A vezeték nélküli mikrofonok, hangtechnikai eszközök, kamerák hatósági megfigyelése – a zavarmentes működés biztosításán túl – a sávhasználati statisztikák készítése miatt is fontos. A hatóság szakértői a kijelölt sávok kihasználtságának felmérésével jól hasznosítható spektrumgazdálkodási adatokhoz jutnak hozzá – így kideríthető, hogy a hangtechnikaieszköz-gyártók valós igényt jeleznek-e.

Az NMHH a verseny előtt öt fix, 24 órában működő mérőállomást telepít a Hungaroringre, ezenfelül mérőautóival is a helyszínre vonul. A pálya körzetének frekvenciafelhasználását a szakemberek egy erre a célra berendezett konténerből figyelik, valamint a helyszín közvetlen közelében is folyamatosan felügyelik a frekvenciafelhasználást, amely során észlelik a nem megfelelő használatot, illetve a felmerülő rádiófrekvenciás zavarokat, így ha kell, azonnal közbe tudnak avatkozni.

Az efféle hatósági terepmunka egészen másfajta hozzáállást igényel, mint a hivatali feladatellátás: más kihívásokkal és más szépségekkel jár, hiszen a biztosítandó tömegrendezvények többsége hétvégén van, és a szolgálatot szélsőséges időjárási viszonyok között vagy az éjszakába nyúlóan is teljesíteni kell. A hatóság szakemberei általában már a rendezvények kezdete előtt napokkal a helyszínre érkeznek, hogy telepítsék a szükséges eszközöket, és az elejétől kezdve kontrollálják az eseményeket.