Fókuszban a tudatos médiahasználat – ismét a Rákóczi-táborokban az NMHH szakértői

Közzétéve: 2024. augusztus 30.

Médiatudatosság-erősítő programsorozattal, interaktív foglalkozásokkal és több mint hetven előadással várta a Rákóczi Szövetség nyári táboraiba látogató diákokat, hallgatókat és pedagógusokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amelynek szakemberei idén mintegy háromezer résztvevővel beszélgettek Sátoraljaújhelyen.

A médiahatóság és a Rákóczi Szövetség tavaly márciusban kezdte meg azt a közös munkát, amelynek során a sátoraljaújhelyi táborokban az NMHH munkatársai és a hatóság által felkért szakemberek közel kétszáz előadást tartottak fiataloknak és pedagógusoknak a tudatos médiahasználatról, valamint a digitális világ veszélyeiről és lehetőségeiről.

A nyári szezon nyitányaként a nemzeti összetartozás napján az NMHH Médiapiaci Együttműködési és Kutatási Igazgatósága a tudatos hírfogyasztásról és az online térben való tájékozódásról tartott előadást. A médiahatóság sokszínű és sokféle közönséghez szóló programsorozata egész nyáron végigkísérte a táborozókat. Az NMHH szakemberei az előadások segítségével amellett, hogy a tudatos médiahasználatra hívták fel a figyelmet, ismertették az NMHH ehhez kapcsolódó programjait és hasznos tartalmait. Fontos, hogy a hatóság szakértői több korosztályt is meg tudtak szólítani a kisiskolásoktól kezdve a kamaszokon és az egyetemistákon át egészen a pedagógusokig.

Az anyaországi, valamint határon túli és szórványban élő magyar kisiskolásoknak a Rákóczi-táborokban lehetőségük nyílt találkozni a Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ szakértőivel, míg a kamaszoknak többek között az Internet Hotline munkatársai tartottak előadásokat. A foglalkozások során a szakemberek a fiatalokkal közösen olyan, az online térben előforduló incidenseket dolgoztak fel, amelyek komoly lelki sérülésekkel járhatnak. A szakértők arról is beszélgettek a gyermekekkel, hogy milyen veszélyekkel szembesülhetnek a közösségi médiában, mit tehetnek, ha online visszaélés áldozataivá válnak, de arra is bátorították őket, hogy osszák meg saját tapasztalataikat a témában – így a szakemberek első kézből kaphattak részletes információkat a serdülők eszközhasználati szokásairól, online élményeiről.

Az Összmagyar Egyetemista Táborban média szakos hallgatók készíthettek kisfilmeket a tudatos médiahasználat témakörében a Zemplén TV munkatársai segítségével. A pedagógusokat az Összmagyar Tanártábor szólította meg, ahol Pelle Veronika, az NMHH médiatudatosság-szakértője előadásában többek között arról beszélt, hogyan lehet napjainkban is hatékony védőhálót biztosítani a gyermekek számára, illetve hogyan tudja ma egy felnőtt segíteni a digitális bennszülött fiatalokat.