Közösen a kommunikáció magas szintű szakmaiságáért

Együttműködés az MKTT és az NMHH között

Közzétéve: 2024. szeptember 6.

A kommunikáció a 21. században az egyik legfontosabb társadalmi alrendszer, amit jól érzékeltet például a média felértékelődése is. Napjainkban azonban a kommunikációval professzionálisan foglalkozni minden különösebb előképzettség nélkül is lehet. Vajon hosszú távon hova vezethet ez? A kommunikáció és média szakembereinek közös felelőssége egyfajta belső kontroll kialakítása, fenntartása – de hogy lehetséges ennek megteremtése? A többi között ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk majd annak köszönhetően, hogy együttműködési keretmegállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Kommunikációtudományi Társaság Egyesület (MKTT).

Az MKTT alapításának célja, hogy szerepet vállaljon a kommunikációkutató műhelyek munkájának koordinálásában, segítse az alap- és az alkalmazott kutatások tudományos-közéleti fórumának megteremtését. Szerepet vállal a tudományos publikációk megjelentetésében a kommunikáció- és médiaoktatás területein, továbbá közreműködik a nemzetközi és hazai tudományos kapcsolatok további kiépülésében.

Szabó László Zsolt, az NMHH médiapiaci együttműködési és kutatási igazgatója a megállapodás kapcsán kiemelte: „Örömünkre szolgál, hogy egy újabb terület szereplőjével, az MKTT-vel is együttműködhetünk. Az egyesület a 27. szervezet a sorban, amellyel együttműködési keretmegállapodást kötöttünk. Igazgatóságunk a médiapiaci együttműködéseken túl a kutatásokat is összefogja az NMHH-ban, mely kutatásokkal mind-mind arra törekszünk, hogy hozzájáruljunk többek között ahhoz, hogy társadalmunk digitális helyzetét jobban megismerjük, ezzel segítve a lakosságon túl a piaci szereplőket is. Az MKTT-vel kötött megállapodás is ezt a közös célt szolgálja a jövőben.”

Murai András, az MKTT elnöke is üdvözölte az együttműködést:

„Az MKTT célja a magyarországi kommunikációkutatás ösztönzése és szervezése, ennek érdekében együttműködik egyetemi és más kutatóműhelyekkel. Ezért is fontos az egyesület számára az NMHH-val, a hazai médiakutatás egyik meghatározó szervezetével a szakmai kapcsolat kialakítása. Tagjaink közül sokan a média és digitális kultúra vizsgálatával foglalkoznak, kutatják és tanítják, ezért szeretnénk majd a jövőben olyan fórumokat szervezni, ahol az MNHH szakemberei és az MKTT tagjai megoszthatják egymással eredményeiket. Hiszem, hogy a szakmai tudás megosztása hozzájárul a hazai kommunikáció- és médiakutatás fellendítéséhez.”

Az NMHH és az MKTT közös érdeke és célja különösen a kommunikációtudomány és a kommunikációkutatás területén közérdekű tudományos-szakmai programok eredményességének és hatékonyságának növelése, az ahhoz kapcsolódó szakmai/tudományszervezői munkában való együttműködés. Ennek érdekében a jövőben a többi között közös kutatási témákat határoznak meg és közös kutatásokat szerveznek, kiadványokat készítenek, konferenciákat és szakmai rendezvényeket tartanak.