Civil szervezetekkel az online gyermekvédelemért

Közzétéve: 2024. május 31.

A hatékony online gyermekvédelem érdekében kötött együttműködési megállapodást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványával, a Nagycsaládosok Országos Egyesületével, valamint az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvánnyal május 30-án a hatóság Ostrom utcai székházában.

NMHH_Civil_szervezetek_alairasa_2024_05_30_05_.jpg

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság folyamatosan szélesíti együttműködését a tevékenységében érdekelt különféle szakmai szervezetekkel – ezúttal az online gyermekvédelem erősítése érdekében fűzte szorosabbra kapcsolatát három, a gyermekvédelemben fontos szerepet betöltő közösséggel.

NMHH_Civil_szervezetek_alairasa_2024_05_30_12_.jpg

 

Az NMHH elnöke az ünnepélyes aláíráson hangsúlyozta: olyan fontos szervezetekkel lépett partnerségre a hatóság, amellyel eddig is szakmai kapcsolatban állt. Reményét fejezte ki, hogy a még szorosabbá váló kapcsolat a mindennapok szintjén elősegíti a „közös ügyet”: a gyermekeket veszélyeztető problémák „egyre megnyugtatóbb kezelését”. Dr. Koltay András elmondta: a gyermekvédelem a médiatechnológia fejlődésével mindig középpontban állt – régen a televíziót tartották súlyos problémának, ma az online szolgáltatásokat. Hozzátette: a jogszabályok kijelölik a hatóság kötelezettségeit, ezek a hatáskörök folyamatosan bővülnek – például küszöbön áll az online pornográfiával kapcsolatos szabályozás. Azonban a hagyományos szabályok már világszerte nem eléggé hatékonyak, a médiahatóságok önmagukban nem tudják megfelelően kezelni a problémákat; az érdekeltekkel való együttműködésre van szükség, a közérdekű feladatokat ellátó civil szervezetek bevonására.

NMHH_Civil_szervezetek_alairasa_2024_05_30_17.JPG

Dr. Koltay András közölte: a hatóság célcsoportjába tartozik minden gyermek, szülő és tanár is. Kitért arra, hogy az online gyermekvédelem érdekében működtetik a három Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központot, valamint az Internet Hotline segélyvonalat, továbbá a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalt. Elindították a Net-Coach-képzést az Apor Vilmos Katolikus Főiskolával közösen, a Mobil a családom? program keretében pedig színházi eszközökkel mutatják be a problémákat, emellett indulás előtt áll középiskolai partneriskolai programjuk, valamint számos tudományos és ismeretterjesztő kiadványt, oktatási anyagot is készítettek.

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta: mára a digitális tudatosság az általános műveltség része lett, a gyermekek könnyen áldozattá válhatnak, ezért a szülőknek segíteniük kell őket a médiatudatosságban is. Kardosné Gyurkó Katalin hozzáfűzte: a Bűvösvölgy-programban nyújtott széles körű tájékoztatást immunerősítőnek tartja a mai világban.

NMHH_Civil_szervezetek_alairasa_2024_05_30_54.JPG

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány elnöke emlékeztetett rá, hogy Magyarországon 340 ezer családban egy szülőnek kell helytállnia kettő helyett, ezen gyermekeknek pedig a digitális ellenőrzése is nehezebb. Nagy Anna hozzátette: az NMHH támogatásával segíteni tudják ebben a szülőket, a gyermekekkel pedig meg tudják ismertetni az online tér veszélyeit.

civil_szervezetekkel_gyermekvedelem_800x480.jpg

Az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványának megbízott ügyvezetője úgy vélte, minden együttműködő civil szervezet számára fontos a közös gondolkodás a médiahatósággal, hiszen nagyon jól hasznosulnak az így kapott információk. Pechan Szabolcs hangsúlyozta: a technika őrületes gyorsasággal változik, mindig jönnek újabb veszélyek, ezért lényeges, hogy a gyermekek az online világban se tévedjenek el, de a nevelőszülők számára is elengedhetetlenek az ilyen képzések.