Frekvenciasáv-értékesítés a hálózatfejlesztés szolgálatában

Közzétéve: 2011. november 8.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala pályázatot hirdetett meg a 26 GHz-es frekvenciasáv használati jogosultságának értékesítésére.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elsődleges célja a meghirdetett értékesítéssel az, hogy a rendelkezésre álló véges erőforrás, a frekvenciakapacitás hatékonyan hasznosuljon, valamint ösztönzően hasson a szolgáltatók által tervezett hálózatfejlesztésekre. További célként fogalmazódott meg az is, hogy az értékesítés élénkítse a mobilpiaci versenyt, és ez által javuljon a szolgáltatások minősége, az előfizetők érdekeinek védelme.

Az ezúttal meghirdetett frekvenciacsomag 26 darab alapblokkot tartalmaz, amelyek a legkorszerűbb, harmadik és negyedik generációs mobilszolgáltatások hálózatának kiépítését támogatják, illetve más adatátviteli összeköttetések kiépítésére alkalmasak.

A 26GHz értékesítési feltételeit úgy alakította ki a hatóság, hogy az támogassa a 900 MHz-es sáv folyamatban lévő árverését is. A felhasználói jogosultság időtartama a megszerzésétől számított 15 évre szól. A pályázatra jelentkezés határideje 2012. február 6., az eljárás lezárásának határnapja 2012. március 14.

Az értékesítésről szóló hirdetmény és a pályázattal kapcsolatos minden dokumentáció elérhető a hatóság honlapján a nmhh.hu > NMHH a szakmáért > Frekvenciagazdálkodás > Frekvenciaértékesítések > 26 GHz-es pályázat menüpont alatt.

Háttér

Díjrendelet-változás a hatékonyság szolgálatában

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság módosította frekvenciahasználati díjrendeletet. A 960 MHz feletti tartományt érintő jogszabályváltozás társadalmi egyeztetést követően, november 3-án jelent meg a Hivatalos Értesítőben. A jövőben értékesített, mikrohullámú spektrumba tartozó frekvenciák után már a módosított rendelet alapján kell fizetni a díjakat. Érvényes ez a most meghirdetett 26 GHz-es frekvenciablokkra is. A díjrendelet változtatásnak célja az, hogy a piaci szolgáltatókat hatékony frekvenciahasználatra ösztönözze, valamint a szolgáltatókat a kevésbé telített sávok felé terelje. Az új jogi környezet módot ad arra is, hogy az érintett üzleti területen elősegítse a beruházásokat.

 

Budapest, 2011. november 8.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság
Szóvivői iroda
Cím: 1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.
Telefon: (36 1) 457 7945
E-mail:
sajto@nmhh.hu
Web: www.nmhh.hu | www.mediatanacs.hu
Blog: http://mediatanacs.blog.hu
Csatlakozzon hozzánk a Facebookon:
az NMHH a Facebookon | a Médiatanács a Facebookon
Iratkozzon fel YouTube-csatornánkra:
az NMHH YouTube-csatornája | a Médiatanács YouTube-csatornája