Üdvözölték a mobilszolgáltatók az NMHH frekvenciahasználatról szóló rendeletét

Közzétéve: 2011. április 11.

null
A frekvenciadíj-szabályozásról szóló rendeletről tartott közös sajtótájékoztatót hétfőn az NMHH Ostrom utcai épületében Szalai Annamária Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, Mátrai Gábor hírközlési elnökhelyettes és a három hazai mobilszolgáltató vezetője. A szolgáltatók üdvözölték a rendelet megszületését és hangsúlyozták: az új szabályozás ösztönzi a jövőbeni fejlesztéseket és a felhasználóknak is kedvez.

A sajtótékoztató résztvevői 585x39

A sajtótájékoztató résztvevői

Szalai Annamária, az NMHH elnöke emlékeztetett, hogy az április 1-től hatályos rendelet az első olyan normaszöveg, amelyet az NMHH a jogszabályi felhatalmazás alapján saját hatáskörben alkothatott meg. Hozzátette: a korábbi díjrendszer nem ösztönözte fejlesztésekre a mobilcégeket olyan területeken, ahol alacsony a forgalom. Az új sávos rendszer, a kiszámítható díjszabásnak köszönhetően azonban beruházásösztönző lehet. A szolgáltatók ugyanis eddig bázisállomásonként fizettek díjat, az új struktúrában viszont a megszerzett frekvenciáknak megfelelően kell fizetni, ez pedig ösztönzi a több bázisállomás létesítését, amely jelentős szolgáltatásjavulást eredményez – mondta Szalai Annamária.

A mostani rendelet az első lépés a frekvenciagazdálkodás megújuló rendszerében - mondta Mátrai Gábor. Az NMHH hírközlési elnökhelyettese hozzátette: fontos, hogy leltárt kell készíteni a frekvenciakészletről, és ki kell alakítani a hatékony spektrumgazdálkodás feltételeit, meg kell teremteni a sávkészletek ésszerű, a technológiai fejlődéshez, valamint a fogyasztói igényekhez alkalmazkodó hasznosításának feltételeit. A mostani elképzelések szerint elsőként egy olyan sávkészlet kerülne hasznosításra, értékesítésre, amely a 900 megahertzes sávban biztosítana egy újabb 11 megahertzes plusz kapacitást.

Az eseményen megjelent mobilcégek vezetői mindannyian üdvözölték a rendelet megalkotását.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy a rendeletnek köszönhetően a mostani 75 százalékos mobilinternet-lefedettség 100 százalékosra növelhető.

Christopher Laska, a Telenor Magyarország vezérigazgatója elmondta: az új díjképzés "magabiztossá" teheti a tulajdonosokat, mert biztosítékként szolgál a jövőre nézve. Az internet Magyarországon mindenütt elérhető lesz, és ez a 2020-ig tartó időszakban mintegy 88 ezer új munkahelyet teremthet – tette hozzá.

A Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese is arról beszélt, hogy már várták a rendelet megszületését. Komoly akadályt bontott el a fejlesztések útjából, mivel lehetővé teszi, hogy olyan helyekre is elvigyék a mobil szélessávot, ahol eddig nem volt – tette hozzá Marchhart Pál.