Magyar Média Mecenatúra: Escher Károly pályázat 2013-ban a váratlanul bekövetkező események megörökítésére

Közzétéve: 2013. január 4.

A Médiatanács 2013-ban az Escher Károly pályázatot a magyar vonatkozású események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatására hirdeti meg. A pályázható keretösszeg 20 millió forint.

A Médiatanács tartalmilag és formailag is megújította az ad-hoc pályázatot, amelyet Escher Károly magyar fotográfusról nevezett el, tisztelegve munkássága előtt. A tartalmi változtatásoknak köszönhetően az azonnali eseményeket megörökíteni kívánó filmesek akár 8 nap alatt is finanszírozáshoz juthatnak, ami a mai magyar pályáztatási rendszerben jelenleg a leggyorsabb döntést teszi lehetővé.

A pályázati kiírásba beépültek a filmes konzultációkon elhangzott javaslatok. A műfaj jellegéből adódott az a kérés a szakma részéről, hogy elő- és utófinanszírozásra is legyen lehetőségük a pályázóknak. A másik fontos, a műfajt segítő változás, hogy a pályamunkákat heti rendszerességgel lehet érkeztetni.

A Médiatanács a felhívás elfogadásával könnyítette a pályázók adminisztrációs terheit, emellett nagy segítség a forgatni kívánó alkotóknak, hogy nincs pályázati díj. A pályázatok általános feltételei is egyszerűbbé váltak, amely a Magyar Média Mecenatúra program minden pályázatát, így az Escher Károly pályázatot is érinti.

A kiírással a Médiatanács célja, hogy olyan magyar vonatkozású, hirtelen felmerülő, speciális események forgatási nyersanyagának elkészítését tegye lehetővé, amelyek megfelelő alapot biztosíthatnak egy – a témából később elkészülő – színvonalas dokumentum- vagy ismeretterjesztő-film elkészítéséhez.

A pályázattal a Médiatanács célja a közönség sokszínű tájékoztatásának és a médiapluralizmus érvényesülésének támogatása. A meghirdetett pályázati eljárás részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján, a tamogatas.mtva.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Escher Károly

Escher KárolyEscher Károly munkásága előtt tisztelegve döntött úgy a Médiatanács, hogy az eddigi ad-hoc pályázatokat róla nevezi el. Az ad-hoc pályázat olyan kiírás, amellyel a Médiatanács célja a váratlanul bekövetkező magyar vonatkozású események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatása.

Escher Károly riportfotós volt, ránk hagyott életműve rendkívül sokszínű. Fényképezett államfőket, politikusokat, kilakoltatott nincsteleneket, razziák elszenvedőit. Színésznőket és szerelmespárokat a parkban, halálra ítélt gyilkost és nyírott pudlit, hóeséstől poétikus utcát, balesetet, sporteseményeket és bálokat. Hivatásszerűen fényképezte korának szinte valamennyi közéleti szereplőjét, témát jelentett neki a kivilágított Budapest és a nádfödeles parasztház is.

Esetenként akár a rendőri szervekkel való összetűzés kockázatát is vállalta például azzal, hogy a tiltás ellenére fotografálta vallomása közben a férjgyilkos és „darabolós” Bognárnét.  Az elsők között volt jelen gépével a biatorbágyi viadukt-robbantás helyszínén.