Macskássy Gyula-pályázat, 3. forduló: egy animációs művészfilm és négy új animációs gyerekfilm készül 45 milliós támogatással

Közzétéve: 2013. május 9.

A Médiatanács 2012 elején hirdette meg Magyar Média Mecenatúra programja keretében az animációs filmek gyártását támogató Macskássy Gyula pályázatot, ami 120 milliós keretösszeggel és három fordulóval indulhatott el. A harmadik fordulóban a Médiatanács 5 pályázó filmterveinek megvalósítását támogatta, összesen 45 millió forinttal.

Bera Nándor a támogatást felhasználva Voltaire Candide című szatírikus regényéből készít kortárs adaptációt. Az animációs művészfilm ötlete Kovásznai György festő és animációs rendező életművének kutatásakor merült fel, amikor kiderült, hogy halála előtt, 1982-83-ban, francia-magyar koprodukcióban dolgozott egy Candide adaptáción, amelyből csodálatos rajzokat, festményeket és a Candide a rajzfilmhős című szöveget hagyta hátra. A stáb tagjai – a 2012-ben a MOME animáció szakán végzett tehetségekkel – beleszerettek Kovásznai bátor és szellemes ötletébe, és elhatározták, hogy elkészítik a művész álmát mai stílusban. A Candide a 21. században című animációs film nem csak Voltaire, hanem Kovásznai munkássága előtt is tiszteleg.

A nyertesek között van Horváth-Molnár Panna és Gurmai Beáta animációs filmje a Borka és a varázsruha is. A legkisebbek számára készülő rajzfilm főhőse Borka, akinek a ruhája egy magyar népi motívumokkal díszített viselet, amit még dédnagymamájától örökölt. A ruhán csudafa tündököl, tulipánok nyílnak, és ha szükség van rá, Borka egy tapssal előhívja róla az állatokat is, akik segítenek neki a bajban.

A gyerekvállalás során sok szülőben elemi erővel tör fel az igény, hogy a kicsik fejlődését megörökítsék. Otthon kreált rajzok, mesék és fotók születnek meg, amik aztán a fiókok mélyén és az albumok lapjai között merülnek feledésbe. Magyarósi Éva animációs filmes rendező azt vallja, hogy kár ezeket a történeteket veszni hagyni, ezért a családi emlékekből filmet készít. A Keresztanya és Én hétköznapi történeteket dolgoz fel a gyermekek nézőpontjából.

Klingl Béla újabb epizódot készíthet Kartonka című filmjéből. Papírvárosban, egy gyerekszoba íróasztalán él egy fiú Kartomi és kutyája, Kartonka, akik különféle kalandokba keverednek. A legújabb részekben hajtogatott papírrepülővel tesznek utazást egy másik asztalra, beesnek egy fiókba, ahol új barátokkal találkoznak, a fiú egy ragasztógurigával is okoz kisebb kellemetlenségeket, amelyeket végül kutyája leleményességének köszönhetően javítanak ki.

A támogatásból a Kecskemétfilm stúdiójában készül Keresztes Dóra meséje, a Játékok szárítkozás közben. Az animációs film néhány percében olyan képzeletvilágban találjuk magunkat, ahol a rigóból daliás királyfi lesz, a tarka pillangóból tündér, az erdei gombákból pedig kukkmanók; ahol az állatok beszélni tudnak, és okos tanácsaikkal segítik a csetlő-botló embereket.

A pályázati eredmények részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási terület honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők: http://www.tamogatas.mtva.hu/ (direkt link jobbra, a „Kapcsolódó linkek” címszó alatt).