Bács-Kiskun megye is az elsők között áll át digitális televíziózásra

Közzétéve: 2013. június 13.

null
Bács-Kiskun megye 119 településének közel kétharmada a digitális átállás első, 2013. július 31-én záruló ütemében érintett, míg a megye délnyugati részén fekvő 39 település – köztük Baja és Kalocsa – a második ütemben, október 31-én áll át a digitális vételre. Az átállással kapcsolatos tennivalókról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei dr. Zombor Gáborral, Kecskemét polgármesterével közösen tartottak sajtótájékoztatót a megyeszékhelyen.

Vári Péter, Zsuppán Attila, Zombor Gábor, Karl Károly (587x391)

Vári Péter (balra) egy digitális vételre alkalmas antennával. Jobbra Zsuppán Attila, Zombor Gábor és Karl Károly

A digitális átállás új élménnyé teszi a televíziózást. Az átállás az eddigi 3 adás (M1, RTL Klub, TV2) mellett további négy televíziós csatorna (M2, Duna, Duna World, Euronews) és három rádióadás (MR1-Kossuth Rádió, MR2-Petőfi Rádió, MR3-Bartók Rádió) ingyenes vételét teszi lehetővé. Emellett jobb kép- és hangminőséget jelent, és olyan kényelmi szolgáltatásokat tesz elérhetővé, mint a nyelvválasztás vagy a gyermekvédelmi zár használatának lehetősége. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a digitális átállással kapcsolatban egy internetes honlapon (www.digitalisatallas.hu) és a 06-80-38-39-40-es számon elérhető telefonos ügyfélszolgálaton is teljes körű tájékoztatást nyújt az érdeklődők részére

„Az eddigi három helyett hét ingyenes csatornát, kiváló kép- és hangminőséget, gyermekzárat és a műsorok eredeti nyelven történő megtekintésének lehetőségét hozza el mindenki számára a digitális átállás Bács-Kiskun megyében is” – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója. Azoknak a nézőknek, akik most még hagyományos módon tévéznek, tehát szoba- vagy tetőantennával fogják az elérhető 3 ingyenes csatornát (M1, RTL Klub, TV2), mindenképpen be kell szerezniük a digitális vételi eszközöket ahhoz, hogy továbbra is ingyenesen tudjanak televíziózni – hangzott el.

Akinek anyagi lehetőségeik ezt nem teszi lehetővé, állami támogatás keretében nyújt segítséget a hatóság.

„Kecskemét városa és Bács-Kiskun megye már közel egy éve szorosan együttműködik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal a digitális átállás végrehajtásában. Számtalan tanyán élő, idős állampolgár szorul a segítségünkre. Számukra sokszor csak a televízió az egyetlen hír- és szórakozási forrás, így kötelességünk ezt továbbra is biztosítani számukra” – emelte ki Zombor Gábor polgármester.

Az NMHH szakemberei június 15-ig a megye több mint 30 ezer rászorultját keresik fel, közülük előreláthatóan mintegy hatezren igénylik majd támogatást. Náluk a hatóság munkatársai vagy ingyenesen beszerelik a digitális adások vételéhez szükséges eszközöket, vagy biztosítják a kedvezményes programcsomaghoz való hozzáférést.

A felmérés és a szerelés folyamatáról Karl Károly hírközlésfelügyeletért felelős főosztályvezető számolt be, aki elmondta: „Mind a felmérők, mind a szerelők jól azonosítható, a digitális átállás logójával ellátott egyenruhában keresik fel az érintetteket. Bács-Kiskun megyében több mint harmincezer embert látogatunk meg, közülük négyezer-ötszázan kecskeméti lakosok”.

Azoknak, akik nem rászorultak, maguknak kell gondoskodniuk a digitális vétel biztosításáról.

Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató-helyettese hangsúlyozta: „Nem szükséges új televíziót vásárolnunk. Elég, ha egy úgynevezett jelátalakítót, vagyis set-top-boxot csatlakoztatunk a tévé és az antenna közé.”

Van azonban más megoldás is, hiszen számos szolgáltató közül is választhatnak azok, akik, az analóg tévézést le szeretnék váltani. „Természetesen a legújabb tévékészülékek már beépítve tartalmazzák a dekódert, ezekhez csak egy szoba- vagy tetőantennát kell csatlakoztatnunk” – emelte ki a főigazgató-helyettes.

Megyeszerte ezer háztartásban már a digitális vétel előnyeit élvezhetik a rászorulók közül – náluk a hatóság szakemberei már beszerelték a set-top-boxokat, és ahol erre szükség volt, beállították az antennákat. A szerelők folyamatosan dolgoznak, hogy július végéig minden igénylőhöz eljussanak.

„Azokat, aki nem rászorultak, arra biztatom, hogy ne halogassák az átállást, hanem minél előbb döntsék el, hogyan akarnak a jövőben digitálisan televíziózni és vagy válasszanak egy szolgáltatót, vagy szerezzék be a szükséges eszközöket, hogy senki ne maradjon tévéadás nélkül másfél hónap múlva” – nyomatékosította dr. Zombor Gábor.

Második ütemben érintett települések a megyében: Bácsalmás, Bácsbokod, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Bácsszőlős, Baja, Bátmonostor, Borota, Csátalja, Csávoly, Csikéria, Dávod, Drágszél, Dunafalva, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Fajsz, Felsőszentiván, Gara, Hajós, Hercegszántó, Homokmégy, Kalocsa, Katymár, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Miske, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Öregcsertő, Rém, Sükösd, Szakmár, Szeremle, Tataháza, Újtelek, Vaskút.

Digitális átállás, ütemterv, Bács-Kiskiun megye

A digitális átállás Bács-Kiskun megyére vonatkozó ütemterve (A teljes méretű kép (1280x792 px) megtekintéséhez kattintson a felületre!)