Elkészült a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad részeire kiírt pályázat végleges dokumentuma

Közzétéve: 2013. december 6.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közzétette a 450 MHz-es frekvenciasáv szabad részeire kiírt pályázatának dokumentumait.

A pályázati anyag véglegesítése előtt a hatóság konzultált az érdekelt piaci szereplőkkel, véleményüket, illetve javaslataikat beépítette a kiírásba.

A szolgáltatók javaslatai rámutattak arra, hogy a szabályozói és piaci oldal egyaránt a digitális gazdaság és a digitális közszolgáltatások fejlesztésében érdekelt.

A frekvenciasávban 10 évre jogosultságot elnyerő pályázó kötelezettsége elsősorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz.

A frekvencia segítségével hatékonyabbá tehető az elektronikus útdíj fizetési rendszer működtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok pedig bekapcsolhatóak lesznek az országos digitális vérkeringésbe.

A frekvenciasávon folytatott adatátvitel támogathatja az elektronikus házi őrizeti rendszer megerősítését, hatékonyabbá teheti a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációját, és olyan sokakat érintő szolgáltatások fejlesztéséhez járulhat hozzá, mint az anyakönyvi rendszer, a távfelügyelet vagy a városi közlekedési tájékoztató rendszerek.

Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek („smart metering”), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.

A pályázatra 2014. január 15-én várja a jelentkezéseket az NMHH Hivatala.