Újabb kreatív műhely nyílt, ezúttal az Eötvös Loránd Tudományegyetemen

Közzétéve: 2014. október 17.

null
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke a mai napon egy csúcstechnológiával felszerelt médialabort adott át az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A médiaműhely berendezését teljes egészében a hatóság finanszírozta. A sorban már a negyedik egyetemen létrehozott Új Médiakultúra Kreatív Műhely világszínvonalú informatikai eszközöket és szoftvereket biztosít ahhoz, hogy az ELTE Bölcsészettudományi Kar oktatói és hallgatói nívós tanórákon vehessenek rész, és a diákok kibontakoztathassák tehetségüket.

Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja (balra) és Karas Monika az átadott médialabor számítógépei előtt

Dezső Tamás, az ELTE BTK dékánja (balra) és Karas Monika az átadott médialabor számítógépei előtt | Fotó: Sebestyén Gábor

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2012-ben kezdte el programját, amelynek keretében felsőoktatási intézményekben hoz létre olyan médiaműhelyeket, amelyeket a legújabb informatikai eszközökkel és szoftverekkel szerel fel. A színvonalas tanórák kivitelezésén túl a diákok lehetőséget kapnak arra is, hogy dolgozataik, verseny- és diplomamunkáik elkészítéséhez olyan eszközöket használjanak, amilyenekkel a világ vezető médiastúdióiban dolgoznak a szakemberek.

A műhelyben elérhető számítógépek és szoftverek a grafikus tervezéstől a videoszerkesztésen és a webfejlesztésen át a kiadványszerkesztésig a legösszetettebb kreatív feladatok, utómunkák elvégzésére is alkalmasak. A hallgatók minden problémát képesek lesznek megoldani, amelyek a hagyományos és az újmédiás, multimédiás szerkesztőségekben, a rádiós és televíziós gyártás vagy a kreatív tervezés során felmerülhetnek.

„Ezek az eszközök nemcsak a jelen, hanem a jövő kihívásainak is megfelelnek, ahogy mondani szoktuk: az álmok megvalósításának már nem szab majd határt a technika. Én az NMHH-ra 21. századi modern hatóságként tekintek, és ezért hiszek abban, hogy feladatunk a kreativitás és a fejlődés ösztönzése, hiszen ez az, ami még gazdagabbá teszi a digitális világ értékeit, tartalmait” – emelte ki Karas Monika az átadón.

A Bölcsészettudományi Kar dékánja, Dezső Tamás az átvételt követően elmondta, hogy az ELTE-nek lehetősége lesz most az erős elméleti képzés mellett a legalább ilyen fontos profilját, a gyakorlati képzést is erősíteni. Megköszönte az NMHH-nak, hogy kollégái a legmodernebb eszközökön végezhetik munkájukat, valamint biztosította az NMHH elnökét arról, hogy a műhely a legjobb helyre került és a csúcskategóriás gépeket maximális hatékonysággal fogják használni.

A 12 millió forintból létrehozott műhelyt a megnyitás pillanatától kezdve használatba vették a diákok, tanórákat pedig már holnaptól tartanak a teremben.

A médiaműhely felszerelésének műszaki adatai

  • 3 db MacPro számítógép + 3 db Apple Thunderbolt Display
  • 3 db iMac 27-inch számítógép
  • 6 db Adobe CS6 Master Collection szoftver csomag
  • és a műhely teljes kialakítása, bútorzata

Az eddig megnyitott Új Médiakultúra Kreatív Műhelyek:

  • 2012. december – Pécsi Tudományegyetemen
  • 2013. február – Pázmány Péter Katolikus Egyetemen
  • 2013. december – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
  • 2014. október – Eötvös Lóránd Tudományegyetem