Médiatanács: megsértette az emberi méltósághoz való jogot a Morning Show

Közzétéve: 2014. november 26.

null
A szexuális bűncselekményeket jelentéktelen színben feltüntetve és általában véve elbagatellizálva beszélgettek a Class FM műsorvezetői a rádió egyik reggeli adásában egy egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszakról szóló hír kapcsán – állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

A testület az emberi méltósághoz való jog megsértése miatt 500 ezer forintos bírságot szabott ki a médiaszolgáltatóra, és a jogsértésről beszámoló közlemény beolvasására, illetve annak online közzétételére kötelezte. Döntés született hét online film tervének finanszírozásáról is a Neumann-pályázat keretében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa súlyos jogsértésnek minősítette, hogy a Class FM szeptember 1-jei Morning Show című reggeli műsorában a műsorvezetők egy egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszakról a mindenkit egyenlően megillető emberi méltóság jogát figyelmen kívül hagyva beszélgettek. A műsorban elhangzottak terjedelmes része a folytonos viccelődés révén az eseményt alapvetően elbagatellizálta. A műsorvezetők nem a kellő körültekintéssel dolgozták fel a hírt, magát a szexuális bűncselekményt tüntették fel jelentéktelen színben, ami sérti az emberi méltósághoz való jogot.

A Médiatanács kedden meghozott határozatában leszögezi: emberi méltóság azáltal sérül, ha rádióhallgatók olyan véleményeket hallanak, amely azt sugalmazza, hogy az ehhez fűződő jog nem lenne egyenlő mindenkire nézve, nem érvényesülne általánosan és bizonyos esetekben nem lenne korlátozhatatlan. A műsor vidám, kötekedős alaphangulata eleve nehezen tekinthető alkalmasnak a téma emberi méltóságot tiszteletben tartó bemutatására, a műsorvezetők pedig szinte természetesnek, elkerülhetetlennek, olykor pedig szinte vonzónak beállítva beszéltek a bűncselekményről, illetve a gólyatáborokban előálló hasonló helyzetekről.

Így az emberi méltóság tiszteletben tartásával ellentétes irányú üzenetet közvetítettek a társadalom egésze felé is, és nem pusztán a konkrét áldozat érzéseit sértették meg. A műsorvezetők ezáltal az elkövetett bűncselekmény súlyát óhatatlanul csökkentették, noha a beszélgetés során számos alkalommal kinyilvánították elítélő véleményüket is, és bár az egyes szövegrészek önmagukban, a szövegkörnyezetükből kiemelve nem minősíthetőek jogsértőnek, de az elhangzottak összességében megsértették az emberi méltósághoz való jogot.

A Médiatanács emiatt 500 ezer forint bírságot szabott ki a Class FM médiaszolgáltatójára, emellett kötelezte, hogy a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül egy, a határozatban rögzített szövegű közleményt tegyen közzé a Class FM nyitóoldalán hét napon át, amelynek legalább két alkalommal a Morning Show adásában is el kell hangoznia. A Médiatanács a szerkesztői szabadságot tiszteletben tartja, és nem szándékozik egyetlen társadalmi probléma, érzékeny téma feldolgozásának módját sem megszabni, de rögzíti, hogy a médiaszolgáltatók a műsorszámok műfajától függetlenül kötelesek tiszteletben tartani az emberi méltóság jogát.

Az értékes online tartalmak tárházát gyarapítja hét új videosorozat

A Médiatanács szintén keddi ülésén döntött az internetes videók elkészítését támogató Neumann János-pályázat harmadik fordulójának nyerteseiről is. A Magyar Média Mecenatúra program részeként hét alkotás terve – köztük két határon túli pályázat – nyert fejenként egymillió forintot. A támogatásokból kedvcsináló műsorsorozatot forgatnak a búvárúszásról és a bábszínház kulisszatitkairól a gyerekeknek, önreality-jelleggel népszerűsítik az önkéntes munkát az érettségi előtt álló diákoknak, klasszikus olvasmányokat ajánlanak kortárs írók fiataloknak, erdélyi képzőművészeket és példamutató orvosokat mutatnak be rövid dokumentumfilm-sorozatokban, és filmetűdök készülnek a rimóci palóc népviselet darabjairól.

A videók többek között az Index Indavideo oldalán, a Transindex.ro honlapon, a YouTube-on és helyi televíziók weblapjain lesznek láthatók fél éven belül. A Neumann-pályázaton 2012 óta 47 alkotás nyert összesen 53 millió forint támogatást. A pályázat kiírásával a testület célja, hogy ösztönözze az új, valódi értéket közvetítő tartalmak megjelenését a magyar internetezők számára.

Pályázó

Médiaszolgáltató

Cím

Leírás

IKON Stúdió Közhasznú Egyesület

Filmdzsungel Kft., Danubia Televízió,
IKON Stúdió Közhasznú Egyesület

Élő népviseletek

ismeretterjesztő műsor a magyarországi palóc népviseletről

Bonum TV Közhasznú Nonprofit Kft.

Bonum TV Közhasznú Nonprofit Kft.

KÖSZ? Igen!

ismeretterjesztő reality-sorozat, a Közösségi Szolgálat (KÖSZ) önkéntesprogram bemutatása

Magyar Búvár Szakszövetség

Index.hu KVB Kft.

Kiscápák

ismeretterjesztő dokumentumfilm az uszonyos és tájékozódó búvárúszásról

Amertist-Művészeti Kft.

Domino TV Zrt.

Mi fán terem a bábszínház?

a bábszínész válaszol a gyerekek kérdéseire

Hyperbore 777 Kft.

Index Videó

Ép lélekkel orvosnak lenni

interjút tartalmazó riportfilm a hétköznapi hős orvosokról

Asociata Media Index Egyesület

Index Videó, Transindex.ro

Száz év vagány

irodalomnépszerűsítő sorozat

Asociata Media Index Egyesület

Inedx Videó, Transindex.ro

Műteremtés

erdélyi képzőművészek bemutatatása műtermeiken, az alkotás folyamatán keresztül