A Médiatanács 774/2015. (VI. 23.) számú döntése

A TV2 Média Csoport Kft. által üzemeltetett TV2 csatornán 2015. április 24-én 21 óra 15 perctől sugárzott Éden Hotel című műsorszámmal kapcsolatban felmerült törvénysértések [az Smtv. 14. § (1) és (2) bekezdésének, valamint az Mttv. 9. § (5) bekezdésének vélelmezett megsértése]

Hatósági döntés dátuma: 2015. június 23.

null
  1. A Médiatanács megállapítja, hogy a Médiaszolgáltató a TV2 csatornán 2015. április 24-én 21 óra 15 perctől sugárzott Éden Hotel című műsorszám közzétételével megsértette az Smtv. 14. § (1) bekezdését, ezért az Mttv. 187. § (3) bekezdés ba) pontja alapján a Médiaszolgáltatót 12 500 000 Ft bírsággal sújtja.
  2. A Médiatanács megállapítja, hogy a Médiaszolgáltató a fenti műsorszám közzétételével megsértette az Smtv. 14. § (2) bekezdését, ezért az Mttv. 187. § (3) bekezdés ba) pontja alapján a Médiaszolgáltatót 1 500 000 Ft bírsággal sújtja.
  3. A Médiatanács a jogsértések miatt az Mttv. 187. § (3) bekezdés c) pontja alapján az alábbi közlemény közzétételére kötelezi a Médiaszolgáltatót:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa megállapította, hogy a TV2 csatornát üzemeltető TV2 Média Csoport Kft. médiaszolgáltató a 2015. április 24-én sugárzott Éden Hotel című műsorszám közzétételével megsértette az emberi méltósághoz való jogot azzal, hogy a mindenkit egyenlően megillető emberi méltóság értékét figyelmen kívül hagyva sugárzott erőszakos szexuális közeledést bemutató képsorokat. Megsértette továbbá a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek médiatartalomban történő öncélú és sérelmes bemutatását tiltó rendelkezést azáltal, hogy a szexuális inzultust és a durva verbális agressziót elszenvedett szereplőt méltatlan, megalázó helyzetben mutatta be.”

A közleményt a Médiaszolgáltató az internetes honlapjának nyitóoldalán a határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül köteles úgy közzétenni, hogy a honlap megnyitásakor a teljes információ olvasható legyen a közzétételtől számított hét napig folyamatosan.

Szintén köteles a közleményt a Médiaszolgáltató az Éden Hotel című műsorszámában (vagy a műsorszám időközbeni megszűnése esetén annak időpontjában közzétett más műsorszámban) jelen határozat jogerőre emelkedésétől számított három napon belül legalább két alkalommal közzétenni.