Médiatanács: Tévéműsor-támogatási pályázat 420 millió forintos kerettel

Közzétéve: 2016. március 5.

null

Helyi és körzeti televíziók juthatnak közel félmilliárd forint pályázati forráshoz közéleti, kulturális magazinműsoraik és hírműsoraik készítéséhez. Egy héttel tovább lehet jelentkezni a rádiós műsorok támogatási keretére a Magyar Média Mecenatúra programban és olvasható a Balassagyarmat 95,7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívása az NMHH honlapján. Az NMHH Médiatanácsának eheti ülésén született kiemelt határozatok szerint bírságok születtek túl hangos tévéreklámok és rádiós műsorrendi eltérések miatt, valamint eljárások indulnak korhatár-besorolási szabálytalanságok miatt.

Mecenatúrás döntések

Tévéműsorok készítésének támogatásáról szóló 420 millió forintos idei pályázati keret kiírásáról döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helyi és körzeti televíziók számára a Magyar Média Mecenatúra program keretében. Az összeg 60 százalékát rendszeresen jelentkező hírműsorokra, negyedét közéleti magazinműsorokra, 15 százalékát kulturális magazinműsorokra lehet fordítani. Közéleti magazinok esetében adásonként 60 ezer forint, a másik két kategóriánál adásonként 40-40 ezer forint lehet legfeljebb a támogatás úgy, hogy a Médiatanács a tervezett összköltségnek maximum a kétharmadát állja. A pályázat négyfordulós, az első beadási határidő április 7-e, a jelentkezők az idén bevezetett elektronikus pályázati rendszerben nyújthatják be kérelmeiket. A testület az elmúlt öt évben közel kétmilliárd forintot fordított összesen 431 televíziós tájékoztató műsorsorozat támogatására annak érdekében, hogy a helyi hírekről színvonalas programok révén informálódhassanak a televíziónézők.

Március 24-éig hosszabbította meg a testület a rádiós műsorok támogatására már februárban kiírt idei pályázat első fordulójának beadási határidejét, így a pályázóknak több idő áll rendelkezésre, hogy az új elektronikus felület eredményes használatát elsajátítsák.

Frekvenciapályázati döntések

A Balassagyarmat 95,7 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási pályázat felhívásának végleges szövegéről is döntött a Médiatanács, amely csütörtöktől olvasható az NMHH honlapján. A korábban nyilvánosságra bocsátott tervezetre nem érkezett észrevétel, így a kiírás szerint a 18 ezer fős vételkörzet kereskedelmi hasznosítására a közzétételtől számított 35. napon lehet majd benyújtani a pályázatokat. A területen jelenleg nem szól rádió.

Az Abádszalók 89,2 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatára érkezett ajánlattal kapcsolatban alaki hiányosságok pótlására szólítja fel a Médiatanács a pályázó Auris Média Kft.-t. A Vác 94,1 MHz pályázatára benyújtott két ajánlat tartalmi vizsgálata alapján a testület felvilágosítást kér mind a Magyar Múzsa Kft.-től, mind a World Média Kft.-től.

Záruló médiafelügyeleti eljárások

Az RTL Klubon a tavalyi utolsó negyedévben négy alkalommal közzétett, a környező műsorszámokhoz képest túl hangos tévéreklámok miatt a Médiatanács 280 ezer forint bírságot szabott ki a televízió szolgáltatójára.

A Halas Rádió szolgáltatójára, illetve a gyomaendrődi Radio Sun adását működtető cégre 10-10 ezer forint bírságot szabott ki a testület, mert többek között kevesebb közszolgálati, közéleti, hír- és nemzetiségi műsort, szöveges tartalmat, magyar zenét sugároztak az előírtaknál, illetve a szerződéseikben vállaltaknál. A Balaton Televízió üzemeltetőjét egy hírközlési szolgáltatóval készült beszélgetésében elhangzott burkolt reklám miatt, valamint hírműsorának elmaradása miatt figyelmeztette a Médiatanács.

Az M1 Ma délután műsorának Egy perc híradó című szegmensét kifogásoló állampolgári bejelentést megvizsgálva a grémium megállapította, hogy a műsorrész nem volt jogsértő, mert az elhangzott „szájkarate” kifejezés nem minősül politikai hírhez fűzött hírolvasói véleménynek, így az eljárást megszüntette.

Induló médiafelügyeleti eljárások

Eljárás indul a TV2-n tavaly december 29-én vetített Komancsok holdja című háromrészes westernsorozat egy epizódjának, valamint a Class FM Morning Show-jának január 11-ei adása kapcsán a műsorszámok túl enyhe korhatár-besorolása miatt. Mindkét műsorszámot a 12-es kategória helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni, és a déli, illetve reggeli órák helyett 21 óra után, illetve hajnali 5 óra előtt. A televíziós műsorszám nemi erőszakot, gyilkosságot és más véres jeleneteket is tartalmazott, a rádiós beszélgetés pedig a 16 éven aluliak többsége számára félreérthetően, aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját, illetve pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, emellett a műsorszámban durva trágárság is helyet kapott.

Hatósági eljárások kezdődnek nyolc helyi közösségi rádió szolgáltatóival szemben, mert a vizsgálatok szerint tavaly vélelmezhetően nem teljesítették a magyar zene arányára a médiatörvényben előírt rendelkezéseket. A kvótakötelezett rádióknak az éves zenei műsoridejük legalább harmincöt százalékát magyar zenei művek bemutatására kell fordítaniuk, és a közzétett magyar zenének éves átlagban legalább a negyede öt évnél nem régebben nyilvánosságra került zenei műnek vagy hangfelvételnek kell lennie. Az eljárások az Európa Rádió debreceni, kisújszállási, sátoraljaújhelyi és szegedi szolgáltatásait, valamint a Szent István Rádió hatvani, sátoraljaújhelyi, törökszentmiklósi és tokaji rádióit érintik.

Tagdelegálás a Közszolgálatiérték-testületbe

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapon belül újonnan megalakuló Közszolgálatiérték-testület tagjának Koltay András Médiatanács-tagot választotta meg a Médiatanács. Az új grémium – a médiatörvény 100/B. §-ában meghatározott – közszolgálatiérték-tesztelést koordinálja majd, azaz a közszolgálati médiaszolgáltató szolgáltatásainak közszolgálati jellegét és értékét, valamint a médiapiac sokszínűségére gyakorolt hatását vizsgálja és ellenőrzi. A testületbe a Médiatanács-tagon kívül még a Közszolgálati Testület és a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma delegál egy-egy képviselőt. Jogorvoslati fóruma a Másodfokú Testület lesz, amelyet az előbbi három szervezet elnökei alkotnak.