Médiatanács: csatornahű a műsortámogatók közel négyötöde

Közzétéve: 2019. március 8.

A TV2 műsoraiban jelenítették meg a legtöbb támogatói üzenetet 2018 második félévében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa által elfogadott legfrissebb hatósági vizsgálat szerint. A tanács idén is meghirdeti a helyi és a körzeti rádiók körében hírműsorok és magazinműsorok készítését támogató pályázatát, összesen 300 millió forint értékben. A testület műsortámogatási szabály megsértése és képújsághoz engedély nélkül sugárzott rádióműsor miatt szabott ki bírságokat, és véglegesített egy-egy helyi rádiós pályázati felhívást Gyöngyösön és Sátoraljaújhelyen.

A kereskedelmi televíziókban az időjárás-jelentésben hirdettek a legtöbbet

A Médiatanács elfogadta a televíziók támogatási gyakorlatáról készült legfrissebb NMHH-tanulmányt. A 2018 második félévét vizsgáló minta állandó szereplői a legnagyobb eléréssel rendelkező országos kereskedelmi televíziók (RTL Klub, TV2), valamint a közszolgálati Duna Tv volt, mellettük egy-egy hónapig helyet kapott a mintában a közszolgálati Duna World, illetve a kereskedelmi Sport1, Story4, TV4, Viasat3 és Viasat6 is.

A kilenc televízióban fél év alatt 111 óra 40 percnyi támogatói üzenetet láthattak a nézők 1173 cégtől. A vizsgált csatornák 17 664 órányi műsoridejében összesen 82 024 szponzorüzenet jelent meg, ebből a TV2 vonultatta fel a legtöbbet, összesen 46 590-et, 1540-nel meghaladva a 2017 azonos időszakában leadott szpotok számát. A Duna TV-n is nőtt a számuk: a tavaly a második félévben leadott 6398 szpot 701-gyel volt több, mint az előtte lévő félévben. Az RTL Klubnál viszont kevesebb ilyen üzenet ment le, 26 870-ről 24 192-re csökkent a számuk. A műsortámogatásban részt vevő cégek közel négyötöde csupán egy televízióban hirdetett, de volt olyan vállalat is, amely hat csatornán is vásárolt támogatási lehetőséget. Tizennégy cég hirdetett a fél év alatt összesen több mint egy óra időtartamban, közülük a legtöbb műsoridőt egy távközlési cég (Magyar Telekom Nyrt., 5 óra 41 perc) és két építőipari vállalat (Baumit Kft., 3 óra 9 perc és Terrán Tetőcserépgyártó Kft., 3 óra 5 perc) vette meg. A gazdasági szektorok szerint az élmezőny első három helyére az építőipar után a szolgáltatás – elsősorban az utazásszervezés és vendéglátóhelyek hirdetéseinek köszönhetően –, valamint az élelmiszerszektor került.

tamogatoi_uzenetek_szektor_szerint_2019.jpg

Az országos kereskedelmi televízióknál ebben a félévben is a legtöbbet támogatott műsortípus az időjárás-jelentés volt, hiszen a naponta többször is jelentkező szegmenshez csak a TV2-nél 15 822 támogatói üzenet kapcsolódott – ez volt egyben a legtöbbet támogatott műsor is. Az RTL Klubnál A konyhafőnök VlP emelkedett ki 2429 támogatói üzenettel, a közszolgálati Duna TV műsorpalettájáról pedig a Család-barát magazinhoz fűződött a legtöbb szpot, összesen 1533. A támogató cégek közül 83 a TV2 Mokka, 81 pedig az RTL Klub Édesítő című műsorában hirdetett. A közszolgálati Duna TV legtöbb támogatót vonzó műsorának az Időjárás-jelentés (37 cég), a Balatoni nyár (37 cég) és a Család-barát (31 cég) bizonyult.

300 millió forint helyi és körzeti rádiók műsoraira

Idén is meghirdeti pályázatát a Médiatanács helyi vagy körzeti rádiók számára rendszeresen jelentkező hírműsorok, közérdekű szolgáltató- és tematikus magazinműsorok készítésére a Magyar Média Mecenatúra Program keretében. A 300 millió forintos keretösszegű felhívásra négy alkalommal lehet jelentkezni 2019-ben, az első fordulóra a jelentkezési határidő április 4. Az igényelhető maximális támogatás hírműsoroknál kilencezer, a másik két műsortípusnál 45 ezer forint adásonként.

Médiafelügyeleti döntések

Az RTL Klub médiaszolgáltatójára 50 ezer forintos bírságot rótt ki a tanács, mert a High Life című támogatott műsor egy tavaly novemberi adásában a tartalom szerves részeként a műsort támogató fürdő szolgáltatásának megvásárlására ösztönözték a nézőket. A médiaalkotmány szerint egy támogatott műsor nem ösztönözhet a támogató termékének beszerzésére vagy szolgáltatásának igénybevételére.

A Nógrád megyei Bercel székhelyen működő, helyi vételkörzetű Gólya TV-n öt vizsgált decemberi adásnapon a Mária Rádió aktuális műsora szólt a képújság teljes időtartama alatt. Mivel ez engedély nélküli hálózatba kapcsolódásnak minősül, a televízió médiaszolgáltatójára 50 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács. A rádió szolgáltatójának nem volt tudomása a hálózatba kapcsolódásról.

A tanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket, és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó közönségarányokat is – figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

A Médiatanács állampolgári bejelentés után nem indít eljárást méltóságsértés miatt a TV2 Exatlon Hungary című február 12-i adása miatt, amelyben az egyik szereplő szóban letámadta játékostársát. A hatóság megállapította, hogy a párbeszéd a néhány sértő vagy fenyegető kijelentés ellenére nem zajlott emelt hangon, és a verseny általános feszültségét figyelembe véve nem volt kirívó. A konfliktust megfelelően ellensúlyozta a műsorvezető, maga a megszólított játékos és a többi csapattárs is.

Rádiós döntések

A testület véglegesítette és a honlapján közzétette a Gyöngyös 102,2 MHz-es és a Sátoraljaújhely 90,6 MHz-es helyi rádiós frekvenciák pályázati felhívásait közösségi jellegű hasznosításra. Az ajánlatokat április 8-án, illetve április 10-én lehet majd benyújtani. A tanács véleményezésre közzétette a Sátoraljaújhely 104,9 MHz-re kereskedelmi hasznosítására vonatkozó pályázati felhívás tervezetét is.

Az ajánlatok tartalmi vizsgálatának részeként felvilágosítást kér a testület a Székesfehérvár 106,6 MHz és a Tatabánya 107,0 MHz helyi közösségi rádiós frekvenciák pályázati eljárásaiban a mindkét frekvencián egyedül pályázó Karc FM Kft.-től. A Zalaegerszeg 88,3 MHz helyi közösségi rádiós pályázaton a testület az alaki vizsgálat után nyilvántartásba vette az egyetlen ajánlattevőt, a Lánchíd Rádió Kft.-t.

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak.