Eljárási tájékoztató az NMHH hatáskörébe és illetékességébe tartozó külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerésére vonatkozó eljárásról

Legutóbb frissítve: 2023. április 20.

1. Ügytípus megnevezése

Külföldi bizonyítványok és oklevelek elismerésére vonatkozó eljárás

2. Eljáró szerv

Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Hivatala
Nyilvántartási és Tájékoztatási Főosztály
Hírközlési Szolgáltatások Nyilvántartási Osztálya

Cím: 1133 Budapest, Visegrádi u. 106.
Levelezési cím: 1376 Budapest 62. Pf.: 997.
Ügyfélszolgálat: 1133 Budapest, Visegrádi u. 106.
Telefon: (1) 468-0673 Telefax: (1) 468-0680

Ügyfélfogadási idő:

  • Hétfő–csütörtök: 8:00–16:00
  • Péntek: 8:00–13:30

3. Illetékesség

Országos a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény (a továbbiakban: Etv.) Harmadik rész postaügyért felelős miniszter hatáskörébe tartozó szabályozott szakmák, valamint az elektronikus hírközlésért felelős miniszter, illetve az informatikáért felelős miniszter hatáskörébe tartozó szabályozott szakmák, továbbá az Etv. IV. fejezetének hatálya alá tartozó hatósági eljárásokban azon szakmák tekintetében, amelyek képzési és kimeneti követelményeinek meghatározása a postaügyért felelős miniszter, valamint az elektronikus hírközlésért felelős miniszter, illetve az informatikáért felelős miniszter hatáskörébe tartozik.

4. Az ügyintézéshez szükséges dokumentumok, okmányok

Kérelem benyújtása az eljáró szervhez (lásd a 2. ponthoz) az Etv. 6.§ - ban foglalt adatokkal:

  • A kérelem benyújtásakor igazolni kell az állampolgárságot, a személyes adatokat.
  • Az Etv. 6. § (3) bekezdése alapján, a tagállam állampolgárának nem minősülő, valamint az azzal azonos megítélés alá nem eső, magyar állampolgársággal nem rendelkező személy akkor jogosult bizonyítványa vagy oklevele elismertetésére vagy honosíttatására – ide nem értve a továbbtanulási céllal történő elismerést – ha állampolgárságának, személyi adatainak igazolásán túlmenően keresőtevékenység folytatása vagy családi együttélés biztosítása céljából kiadott tartózkodási engedéllyel rendelkezik.

Magyarországon megszerezhető, alap- és középfokú szakképesítést tanúsító szakmai bizonyítványként, illetve a középfokú szakképzettséget tanúsító oklevélként tanúsító bizonyítványként olyan külföldi bizonyítvány ismerhető el, amely, figyelembe véve a kiállító külföldi intézmény jogállását, a bizonyítvány jogi hatályát, továbbá összehasonlítva a képzés időtartamát, tartalmát, valamint a képzési és kimeneti követelményeket, olyan szakképesítést, illetve szakképzettséget tanúsít, amely Magyarországon megszerezhető vagy korábban megszerezhető volt.

5. Ügyintézési határidő

A Hatóság az Európai Uniós joghatály alá tartozó elismerési eljárásban a kérelem megérkezését követő naptól számított negyvenöt napon belül, a szakképesítés elismerése iránti eljárásban a kérelem megérkezését követő naptól számított hetvenöt napon belül dönt.

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény 118. § (3) bekezdése szerint a fellebbezést a döntés közlésétől számított tizenöt napon belül az azt meghozó hatóságnál lehet előterjeszteni.

6. Az igazgatási szolgáltatási díj mértéke és a díjfizetés módja

Az eljárás megnevezése

A fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértéke (EMMI rendelet 4. számú melléklet) elsőfokú eljárásban

A fizetendő igazgatási szolgáltatási díj mértéke (EMMI rendelet 4. számú melléklet) másodfokú eljárásban

Általános iskolai, középiskolai,  felsőfokú szakképesítés elismerése, a hatósági bizonyítvány (Etv. Második rész, IV. Fejezet)

45 000 Ft

15 000 Ft

Az Elismerési törvény Harmadik része szerinti eljárás illetékmentes.

7. Az ügyintézéshez használt formanyomtatvány(ok)

Nem kapcsolódik formanyomtatvány.

8. Vonatkozó jogszabályok

  • 2001. évi C. törvény a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről
  • 12/2013. (II. 12.) EMMI rendelet a felsőoktatási, valamint az államilag elismert nyelvvizsgarendszer működésével kapcsolatos közigazgatási hatósági eljárások igazgatási szolgáltatási díjáról, azok mértékéről
  • 33/2008. (II. 21.) Korm. rendelet a külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló 2001. évi C. törvény hatálya alá tartozó ügyekben eljáró hatóságok kijelöléséről, valamint a nyilatkozattételi kötelezettség alá eső szolgáltatások felsorolásáról
  • 2016. évi CL. törvény az általános közigazgatási rendtartásról

9. Az ügyfelet megillető jogok és az ügyfelet terhelő kötelezettségek:

Ügyfelet megillető jogok

Az ügyfelet az alábbi jogok illetik meg az Ákr. alapján:

  • iratbetekintési jog, másolat vagy kivonat készítésének joga,
  • nyilatkozattételi jog és bizonyítási indítvány tételének joga,
  • jogorvoslathoz való jog,
  • tájékoztatási jog,
  • nyelvhasználat joga,
  • törvény által védett adatok védelméhez való jog.

Ügyfelet terhelő kötelezettségek

Az ügyfelet az alábbi kötelezettségek terhelik az Ákr. alapján:

  • jóhiszeműen köteles eljárni, magatartása nem irányulhat a hatóság megtévesztésére, a döntéshozatal és a végrehajtás indokolatlan késleltetésére.