Ne hagyd, hogy a híreket olvasva becsapjanak az érzelmeid!

2020. augusztus 27.

Mindannyian dőltünk már be álhíreknek, és nem azért, mert nem vagyunk elég okosak. Tudjuk, hogy az online híreket fenntartással kellene olvasni, sőt általában fel is tudnánk sorolni, mi mindent kellene ellenőrizni a szövegben. De aztán elolvasunk egy címet, valami történik bennünk, és arra leszünk figyelmesek, hogy már meg is osztottuk a hírt anélkül, hogy bármilyen kérdést feltettünk volna.

Érzelmeink gyakran legyőzik bennünk a kritikai kedvet. Nem véletlen, hogy főként olyasmit osztunk meg, ami megerősíti azt, amit eddig is gondoltunk, és ritkán azt, ami megcáfolja. Egyszerűen nagyon szeretnénk, hogy éppen az álljon ott a hírben, ami fényesen bizonyítja, hogy

  • megint jól sejtettük,
  • a dolgok pont úgy állnak, ahogy mindig is mondtuk.

Szeretnénk például, hogy

  • derüljön ki valami szörnyűség arról, akit nem kedvelünk,
  • legyen csodálatos hatása egy szernek, amiben hiszünk,
  • a hírességek is a mi véleményünket hangoztassák, és
  • a bűn világa a megbízhatóan ismert fordulatokkal borzongassa a hátunkat.  

Kampányunk ezért a hírek megosztásában is a józan önmérsékletre figyelmeztet. Olvassunk figyelmesen, mert lehet, hogy csak azt kerestük a szövegben, amit látni szerettünk volna. Lehet, hogy nem figyeltünk eléggé, nem gondoltuk végig ki és milyen híroldalon, milyen összefüggésben, milyen bizonyítékok alapján állít valamit.

A terjedő álhírek persze ritkán puszta félreolvasások, de a félreolvasás nagyon jó minta, hogy megértsük a saját sebezhetőségünket az álhírekkel szemben. Hogy a sietős hírolvasás során az, ami bennünk történik (ahogy érzelmeink lábra kapnak), képes teljesen elfedni előlünk azt, amit a szövegben kellene észrevenni.

A képre nagyítva pontról-pontra végignézhetjük egy cikknél és a közösségi médiába belőle kiemelt posztnál, hogy mi lehet gyanús és miért. Adjunk magunknak mindig néhány percet a józan megfontolásra, mielőtt a Megosztom gomb felé nyúlnánk.

Infografika: Hogyan ismerd fel az álhíreket?
Az infografika teljes értékű szöveges leírása

Kapcsolódó videóink

Aki jobban elmélyedne az álhírek kérdéseiben, a kapcsolódó tartalmak között megtalálja az NMHH Bűvösvölgy médiaértés-oktató központok munkatársai által készített segédanyagokat, infografikákat és óraterveket.

***

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hatásköre nem terjed ki a megtévesztő online hírforrások ellenőrzésére vagy szankcionálására, kampányát tájékoztató jelleggel és céllal folytatja. Az oldal tartalmai nem minősülnek a Hatóság állásfoglalásának, a fogyasztók informálását szolgálják.