A Hogyan ismerd fel az álhíreket? című inforgrafika helyettesítő leírása

2020. augusztus 27.

Az infografika címe: Hogyan ismerd fel az álhíreket?

z infografika felső felén egy elképzelt Facebook-bejegyzés képe látható, amelynek egyes elemeihez kis szövegbuborékban fűznek magyarázatot. A Facebook-bejegyzés egy weboldalról oszt meg egy cikket. A bejegyzésnek van címe, tartozik hozzá indexkép és rövid poszt szöveg.

A címsor így hangzik: Ijesztő Ufók repültek el a Balaton felett!!! – FELVÉTEL

A címsorhoz tartozó buborékban olvasható jótanács:

Keltsen gyanút az, ha egy cikk címe a józan észnek ellentmondó állítással akar rávenni a megnyitásra, vagy csak erős érzelmi hatást akar kiváltani.

Az indexkép egy repülő csészealjat ábrázol.

Az indexkép-hez tartozó buborékban olvasható jótanács:

Figyelj arra, hogy észrevehető-e hamisítás a felhasznált nyitóképen, vagy esetleg régebbi fotót használtak-e egy amúgy frissnek tűnő cikknél.

Az oldal neve az, hogy valodihirek.hu.

Az oldal nevéhez tartozó buborékban olvasható jótanács:

Ha az oldal neve számodra teljesen ismeretlen, vagy egyszerűen csak túl általános (pl. HírPortál1), akkor el kell gondolkodni a megbízhatóságán.

A poszt szövege így hangzik: A Gazda ledermett a látotakon, fia vitte kórházba az eset útán. Nem fogod elhini mit láttak…

A poszt szövegéhez tartozó buborékban olvasható jótanács:

Helyesírási hibáktól hemzsegő mondatok, a hangulatjelek túlzott használata, kattintásvadász megfogalmazások, vagy ellenőrizetlen magánvélemények a szövegben. Az ilyen hír hitelessége kérdéses.

Az infografika alsó felén egy elképzelt cikk látható egy elképzelt weboldalon. A cikk és oldal egyes elemeihez kis szövegbuborékokban fűznek magyarázatot. A cikknek van szerzője, dátuma, egyetlen tömbként megjelölt tartalma, és hirdetés is látható mellette.

A szerző neve F. Mulder.

A szerző nevéhez tartozó buborékban olvasható jótanács:

Mindig nézd meg, hogy a cikk szerzője a nevét adta-e az írásához, illetve, hogy megtalálhatóak-e további írásai a neten. Az álhíreknek gyakran kitalált, hamis szerzőjük van, vagy egyáltalán nincs szerzőjük.

A cikk dátuma 2012. 07.14.

A cikk dátumához tartozó buborékban olvasható jótanács:

Fontos információ, hogy a cikk mikor készült. Régebbi keltezésű cikk is lehet valódi hír, de ha újnak van beállítva, akkor alighanem csak a kattintást gyűjti.

A cikk tartalma nem olvasható, az ábrázolás csak jelzi a szöveg sorait.

A tartalomhoz tartozó buborékban olvasható jótanács:

Még a helyesírásnál is árulkodóbb jel, ha olyan állításokat tartalmaz a szöveg, amelyeket nem támasztanak alá nevekkel, dátumokkal és forrásokkal. Ha más oldalakon sem találsz ilyen információkat az adott témában, akkor valószínűleg azért, mert ezek nem helytállók.

A hirdetés szövege az oldalon így hangzik: Olcsó drónok most ingyen szállítással! Rendelj az olcsodron.hu webshopról!

A hirdetésekhez tartozó buborékban olvasható jótanács:

A híroldalakon gyakran találkozunk reklámokkal, de ha ezek száma meghaladja az átlagot, vagy közük van a cikk tartalmához, akkor lehet, hogy a cikk csak az értékesítést szolgálja.

Vissza a Ne hagyd, hogy a híreket olvasva becsapjanak az érzelmeid! című bejegyzéshez