A hírmegosztásban int óvatosságra az NMHH szeptemberi kampánya

Közzétéve: 2020. szeptember 3.

Nem mindegy, hogy B. Károly megölte vagy megölelte rég nem látott szerelmét. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) ma induló kampánya az álhírek felismeréséhez nyújt segítséget – elsősorban az idősebb generációknak. Az nmhh.hu/alhirek oldalán három rövid kampányvideó figyelmeztet a sietős hírolvasás csapdáira, és egy magyarázatokkal ellátott infografika jelzi a hírellenőrzés kritikus pontjait.

Az NMHH tavalyi kutatása rámutatott, hogy a 15 évnél idősebb hazai internetezők 53 százaléka – saját bevallása szerint – találkozott már álhírekkel, mégpedig leggyakrabban a közösségi médiában. Mivel az álhírek gyakran az érzelmekre hatva próbálnak manipulálni, még az általában körültekintő, felkészült olvasóval is előfordulhat, hogy hirtelen felindulásból megoszt egy-egy ilyen hírt. A tudatos és a kritikus hírfogyasztás fontosságára ezért érdemes újra és újra felhívni a figyelmet.

A kampány rövid, 15 másodperces videókban sietősen olvasott, félreértett hírek példáival érzékelteti, miért érdemes lassítani, és feltenni néhány önellenőrző kérdést a hírek megosztása előtt. Az nmhh.hu/alhirek aloldalon található infografika pedig azokat a pontokat magyarázza el, amelyeket hasznos ellenőrizni egy hír olvasásakor, de megosztása előtt mindenképp. Ilyenek például: az oldal neve, a poszt szövege, a kép forrása, a szerző vagy maga a hatásvadász cím is. Az aloldal három további infografikát is ajánl az álhírkérdés alapvető tudnivalóival, és kapcsolódó cikkeket, például az áldokumentumfilmekről vagy az ún. clickbait-jelenségről, melyeket az NMHH Bűvösvölgy nevű médiaértés-oktató központjainak munkatársai készítettek.

A kampány szeptemberben, elsősorban közösségi felületeken zajlik, ahol és ahonnan maguk az álhírek is terjednek.

Az álhírekkel szembeni védekezés nem hatósági kérdés

A megtévesztő online hírforrások ellenőrzésére vagy szankcionálására nem terjed ki az NMHH hatásköre. Az álhírekkel szemben a leghatásosabb ellenszert a hírfogyasztók óvatossága és hírellenőrző képességei jelentik, melyek népszerűsítését a most induló kampány is szolgálja. Az olyan álhírekről szóló bejelentéseket, amelyek az NMHH internetes tájékoztató és segítségnyújtó szolgálatához, az Internet Hotline-hoz érkeznek, és a rémhírterjesztés gyanúját keltő álhírekre vonatkoznak, a szolgálat ezután is a rendőrséghez továbbítja.

Videók: