Elérhető a Budapest 92,9 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciaterve

Közzétéve: 2020. szeptember 20.

Az elmúlt napokban több médium is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa törvényi kizáró ok miatt nem hosszabbította meg a Klubrádió Budapest 92,9 MHz frekvenciára szóló jogosultságát. A beszámolók esetenként pontatlan információkat tartalmaztak, ezért az NMHH fontosnak tartja a következők tisztázását.

A médiatörvény egyértelműen fogalmaz azzal kapcsolatban, hogy ha egy médiaszolgáltató a működése alatt „ismételt” jogsértést követ el, ez kizárja, hogy a Médiatanács kérelemre, pályázat nélkül meghosszabbítsa a jogosultságot. A Klubrádió az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásával, 365 napon belül kétszer is megsértette ugyanazt a jogszabályi előírást. Ez a törvény értelmében „ismételt” jogsértésnek minősül. Az ismételtség megállapítása független attól, hogy a jogsértés miatt milyen szankciót – enyhébb vagy nagyobb mértékű bírságot – szabott ki a Médiatanács. Ez a szabály egyébként 1996-tól, a rádiózásról és televíziózásról megalkotott törvény óta ugyanilyen tartalommal van hatályban.  A törvény tehát nem ad mérlegelési lehetőséget a Médiatanács részére, ha a rádió jogsértéssel működött, kizárt a hosszabbítási kérelem kedvező elbírálása.

A Médiatanács nem „vette el” a frekvenciát a Klubrádiótól, mivel a rádiózásra alkalmas frekvencia nem a rádiók tulajdona, azt – mivel korlátos erőforrásról van szó – pályázat útján lehet elnyerni, törvényben meghatározott időtartamra.

A magyar Médiatörvény előírásai alapján egy pályázattal hét évig (az új, 2019-ben módosított szabályok szerint tíz évig) lehet használni egy frekvenciát. Amennyiben a médiaszolgáltató a törvényeket, előírásokat betartva működik ez alatt a hét év alatt, akkor élhet azzal a kedvezménnyel, hogy ne kelljen újra pályáznia, hanem további öt évig (az új, 2019-ben módosított szabályok szerint hét évig) szóljon az addig is használt frekvencián.

Ismételt vagy súlyos jogsértés esetén ez a „kedvezmény” nem alkalmazható, de a rádió nincs elzárva attól, hogy sikeres pályázati részvétel után tovább szóljon ugyanazon a frekvencián, vagy akár elinduljon egy másik frekvenciára kiírt pályázaton. A Budapest 92,9 MHz frekvencia folyamatos működtetésének biztosítása érdekében a Médiatanács megkezdte a frekvencia hasznosítására irányuló pályázati eljárás előkészítését. Az ismételt törvénysértés ellenére a pályáztatási folyamat során a jogosultságon jelenleg működő Klubrádió szolgáltatójának lehetősége lesz arra, hogy benyújtsa pályázati ajánlatát. A Médiatanács szándéka szerint a budapesti 92,9 MHz frekvencián folyamatosan közösségi rádiónak kell működnie.

Ennek a célnak megfelelően az NMHH Hivatala honlapján közzétette a Budapest 92,9 MHz rádiós médiaszolgáltatási lehetőség frekvenciatervét.

A Klubrádió – a Médiatanáccsal folytatott pereskedés ellenére – 2013-ban megkezdhette hétéves műsorsugárzását a Budapest 95,3 MHz kereskedelmi (tehát médiaszolgáltatási díj fizetési kötelezettséggel járó) frekvencián. A megelőző időszakban ideiglenes szerződések biztosították a folyamatos működést.

A jogvitás eljárások lezárásaként a Médiatanács 2014-ben kötött szerződést a Klubrádióval a Budapest 92,9 MHz „közösségi” jellegű, tehát médiaszolgáltatási díj nélküli használatára, hét évre. Ezt a szerződést a Médiatanács ugyancsak hét évre kötötte, de a 2011-2014 között megfizetett 103 millió forint médiaszolgáltatási díjat visszafizette a Klubrádió részére egy jogerős bírósági döntés nyomán. Így a Klubrádió, minden más médiaszolgáltatótól eltérő módon nem hét, hanem tíz évig, 2011-2021 között sugározta műsorát, „közösségi” jelleggel, tehát médiaszolgáltatási díj fizetése, illetve új pályázat nélkül. A Médiatanács eljárása, mellyel a Klubrádiónak minden más rádiótól eltérő kedvezményt biztosított, nem azt a törekvést mutatja, hogy a Klubrádiót el akarná némítani.

A Médiatanács – számtalan más rádióhoz hasonlóan – a Klubrádiót anyagilag is támogatta: a médium 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban és 2018-ban összesen több mint 12,8 millió forintot nyert el hírműsor-készítésre, illetve műszaki fejlesztésre a Médiatanács hét, médiaszolgáltatókat támogató, szakmai pályázatán is. A döntéseket minden esetben független bírálóbizottsági javaslatok alapján hozta a grémium.

Nem egyedülálló eset, hogy a Médiatanács (MT) törvényi kizáró ok miatt nem újítja meg egy rádió jogosultságát. Az elmúlt évek hasonló esetei:

  MédiaszolgáltatóVételkörzetMegújítást megtagadó döntés számaEgyéb
1 Advenio Műsorszolgáltató Zrt. Class FM országos lefedettség 956/2016. (VIII. 1.) az MT újra pályáztatta, amelyen az Advenio Zrt. is elindult, most a Retro Rádió hallható rajta 
2 FM 4 Rádió Kft. Veszprém 95,1 MHz 7/2018. (I. 9.) az MT újra pályáztatta, ismét az FM 4 Rádió Kft. (Mária Rádió) műsora szól rajta
3 Life Essence Kft. Tihany 105,7 MHz 76/2018. (I. 30.) az ügyben bírósági felülvizsgálat folyamatban van
4 Sárrét Média Bt. Püspökladány 91,8 MHz 194/2018. (III. 6.) még nem írta ki a Médiatanács a pályázatot
5 Prodo Voice Studio Zrt. Budapest 89,5 MHz 1244/2018. (XI. 13.) még nem írta ki a Médiatanács a pályázatot
6 Kultúr-Média Kft. Szentes 106,1 MHz 286/2019. (III.5.) az MT újra pályáztatta, azonban nem érkezett egyetlen ajánlat sem
7 Sláger FM Hálózat Zrt. Budapest 103,9 MHz 1242/2018. (XI.13.) a Sláger FM más frekvencián továbbra is szól
8 Rádió Helló Kft. Heves 93,7 MHz 1075/2019 (IX. 3.) az MT újra pályáztatta, ismét a Rádió1 műsora szól rajta
9 Civil Rádiózásért Alapítvány Budapest 98,0 MHz 1202/2019. (X. 8.) a pályázati eljárás előkészítése folyamatban van
10 Fehérvár Médiacentrum Kft. Székesfehérvár 99,2 MHz 1203/2019. (X. 8.) az MT újra pályáztatta, ismét a Fehérvár Médiacentrum Kft. (Vörösmarty Rádió) műsora szól rajta 
11 Európa RádióNonprofit Közhasznú Kft. Miskolc 90,4 MHz + Mezőkövesd 102,1 MHz 1388/2019. (XII. 18.) az MT újra pályáztatta, ismét az Európa Rádió Kft. (Európa Rádió) műsora szól rajta

A Civil Rádió megtámadta a Médiatanács határozatát, de a Kúria a Médiatanács határozatát tartotta hatályban. A közeljövőben a 98,0 MHz budapesti frekvenciát is pályáztatni fogja a grémium.

Ugyanakkor a Civil Rádió nem szűnt meg, internetes rádióként azóta is folyamatosan működik, mivel a hatóság nyilvántartásba vette mint internetes lineáris rádiót. A Civil Rádiónál is az adatszolgáltatással kapcsolatban megállapított ismételtség miatt nem újította meg a jogosultságot a Médiatanács, hasonlóan a Klubrádióhoz.

A jogszabályok betartása minden médiaszolgáltatóra nézve kötelező, ez alól a Klubrádió sem kivétel.