Megválasztotta a parlament a Médiatanács elnökét és új tagját

Közzétéve: 2021. december 14.

Az Országgyűlés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának elnökévé választotta Dr. Koltay Andrást. A parlament új tagot is választott a testületbe, Dr. Bartóki-Gönczy Balázs személyében.

koltay_bartoki_esku.jpg

Dr. Koltay András (jobb), a Médiatanács új elnöke és Dr. Bartóki-Gönczy Balázs (bal), a Médiatanács új tagja leteszik az esküt december 14-én a parlamentben.│Fotó: MTI

Koltay Andrást a miniszterelnök javaslatára Áder János köztársasági elnök december 4-én nevezte ki az NMHH elnökévé, ezzel a Médiatanács elnökjelöltjévé vált. A képviselők a parlament mai ülésén 134 igen, 5 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett választották meg a Médiatanács elnökének. Megbízatása 9 évre szól.

Koltay András 2018-tól a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektora volt, jelenleg is az NKE egyetemi tanára, emellett oktat a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is. Legfőbb kutatási területei a szólásszabadság, a médiajog és a személyiségi jogok kérdéseihez kapcsolódnak. 2010 és 2019 között az NMHH Médiatanácsának tagja volt.

Hankiss Ágnes halálát követően a Médiatanács kiegészült, hiszen az elnökön túl egy új tagot is választott az Országgyűlés. Bartóki-Gönczy Balázs – akit 133 igen és 6 nem szavazattal választott meg a parlament – jogász, doktori fokozatát a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szerezte, 2011 és 2016 között az NMHH munkatársa volt. Kutatási területei közé tartozik az elektronikus hírközlési jog, az újmédia és a világűr joga. Megbízatása a Médiatanács korábban választott tagjainak megbízatási idejére szól.

koltay_alairas.jpg