Élénk érdeklődés a hatóság nyilvános konzultációján

Közzétéve: 2022. március 25.

A hatóság március 22-én megtartotta a vezetéknélküli szélessávú frekvenciasávokkal kapcsolatos nyilvános meghallgatást. Az eseményen mintegy 120 fő vett részt a távközlési szolgáltatók, a gyártók, a frekvenciahasználók és a vertikumok részéről egyaránt.

img4087.jpg

Aranyosné Börcs Janka főigazgató | Fotó: Németh Szabolcs

A konzultáció megnyitásaként Aranyosné Börcs Janka főigazgató elmondta, az NMHH küldetése a digitalizáció fejlesztése, ezért a hatóság újból górcső alá veszi a rendelkezésre álló frekvenciakészletet. Aláhúzta, hogy a hatóság a piaci elképzelések megismerése alapján dönt majd a frekvenciák sorsáról, hiszen a használók véleménye alapján lehet optimális döntést hozni arról, hogy legközelebb mely frekvenciasávokat tegye elérhetővé az NMHH.

img3935.jpg

Ulelay Emília főosztályvezető-helyettes | Fotó: Németh Szabolcs

Az eseményen a 450 MHz-es, 700 MHz-es, 1500 MHz-es, 2300 MHz-es, 2600 MHz-es, 26 GHz-es és 32 GHz-es frekvenciasávok és a 410-430 MHz, valamint 3,8-4,2 GHz frekvenciasáv jellemzőit ismertették munkatársaink: Kollár Péter és Ulelay Emília, a Frekvencia- és Azonosítógazdálkodási Főosztály vezetője és helyettese. Kollár Péter bevezetésként elmondta, hogy az ország 5G-hálózatokkal kapcsolatos felkészültsége jó eredményeket mutat, ami annak köszönhető, hogy az NMHH elsőként tudta a szükséges frekvenciákat a szolgáltatók rendelkezésére bocsátani. A DESI-index szerint pedig a magyar 4G-hálózatok minősége a top hálózatok között van. Az ismertetők után élénk eszmecsere indult, a piaci szereplők képviselői közül többen ismertették igényeiket és álláspontjukat az egyes frekvenciasávok hasznosításával kapcsolatban.

img4317.jpg

Kollár Péter főosztályvezető | Fotó: Németh Szabolcs

A nyilvános meghallgatásról 30 napon belül összefoglaló készül, melyben a piaci szereplők által elmondottak ismertetésére is sor kerül. Az összefoglalóval együtt a hónap végéig az NMHH-hoz írásban eljutatott véleményeket is közzéteszi majd a hatóság.