Bíróság helyett jogvita: szakmai műhelyt tartott az NMHH Online Platformok Főosztálya a jogvitás eljárásról

Közzétéve: 2022. június 14.

A jogvitás eljárás gyors és költséghatékony eljárási forma. Használatát az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete (BEREC) is ajánlja különösen a hírközlési hálózatok kiépítése körüli konfliktusok rendezéséhez. Az NMHH Szabályozási Igazgatóság Online Platformok Főosztálya június 8-án az eddigi eljárások tapasztalatairól tartott tájékoztató fórumot a hatóság Ostrom utcai székházában.

A szakmai műhelyen az Online Platformok Főosztálya a jogvitás eljárások EU-s és hazai szabályozását, illetve az elmúlt évek jogvitás eljárásaival kapcsolatos hatósági tapasztalatait osztotta meg a megjelent szolgáltatókkal. A fórum elsődleges célja az volt, hogy a jogvitás eljárást, mint a BEREC által is ajánlott, gyors és költséghatékony alternatív vitarendezési eszközt, és az ezzel kapcsolatban kialakult hatósági gyakorlatot részletesen bemutassa a hazai elektronikus hírközlési szolgáltatóknak.

img69603000edit.jpg

A kisebb és a nagy szolgáltatóktól is szép számmal érkeztek résztvevők az  Online Platformok Főosztálya jogvita-workshopjára

A jogvitás eljárás az elektronikus hírközlésről szóló törvényben (Eht.) szabályozott területeken, így különösen a nagy sebességű elektronikus hírközlő hálózatok kiépítése tárgyában a szolgáltatóknak a hálózatüzemeltetőkkel, vagy más elektronikus hírközlési szolgáltatóval szemben kialakult vitáik rendezésére szolgáló vitarendezési fórum, amelynek fő célja, hogy a felek nézeteltéréseiket lehetőleg egyezség útján, bírósági eljáráson kívül és a lehető legrövidebb idő alatt rendezzék. A tájékoztató fórumon napirendre kerültek a szolgáltatókhoz szóló gyakorlati tapasztalatok, amelyekkel sikeresebbé és gördülékenyebbé tehetők az eljárások.

A tájékoztató fórumon nemcsak a kisebb szolgáltatókat tömörítő Magyar Kommunikációs Szövetség, de a legnagyobb hazai hírközlési szolgáltatók is megjelentek. Aktív érdeklődésüket a workshop végén feltett, számos, a témával kapcsolatos kérdés is jól kifejezte.

Az előadások anyagait a hatóság a honlapján közzétette.