Értesítés használatbavételi engedély megadásáról – CD/13579-13/2022. számú határozat: Berettyóújfalu, 35 m magas URH-antennatorony

Közzétéve: 2022. július 8.

Iktatószám: CD/13579-14/2022.
Tárgy: közlemény – Berettyóújfalu, 35 m magas URH antennatorony létesítés építési engedélye
Ügyintéző: Lugosi-Vezendi Edit
Telefonszám: (52) 522-174

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala (a továbbiakban: Hatóság) hatáskörében eljárva a következő közleményt teszi közhírré a tárgyi ingatlanra tervezett elektronikus hírközlési építmény engedélyezési ügyében.

Közlemény

Az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 89. § (1) bekezdése alapján a Hatóság értesíti a Tisztelt Ügyfeleket, hogy a tárgyi közigazgatási eljárásban 2022. július 7. napján kelt, CD/13579-13/2022. számú határozattal a használatbavételi engedélyt megadta.

A kifüggesztés és közzététel dátuma: 2022. július 8.

A döntés közlésének napja a hirdetmény kifüggesztését követő 15. nap.

Az eljárás adatai
Az eljáró hatóság Az ügy számaAz ügy tárgyaKérelmező
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala CD/13579/2022. Berettyóújfalu, 35 m magas URH antennatorony létesítés építési engedélye Opus Titász Zrt. (4024 Debrecen, Kossuth Lajos u. 41.)

Határozat

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala (a továbbiakban: Hatóság) az OPUS Titász Zrt. (4024 Debrecen, Kossuth Lajos u. 41., a továbbiakban: Építtető) részére, a 2021. november 2. napján kelt, CD/23584-11/2021. számú építési engedély alapján megvalósult Berettyóújfalu, 35 m magas URH antennatorony létesítés építés elektronikus hírközlési építményre - melynek helyrajzi száma: Berettyóújfalu külterület 0210 – EOV: x 213763; EOV: y 836677 –

a használatbavételi engedélyt megadja,

az alábbi feltételek mellett:

  • A megépült létesítményt csak az engedélyezett műszaki tervekben, továbbá az építési és jelen használatbavételi engedélyekben megjelölt, illetve a jogszabályok szerint megengedett célra és csak úgy szabad használni, hogy a használat élet- és közbiztonságot, valamint az egészséget ne veszélyeztesse.

Szakhatóságok állásfoglalásai

A Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály 2022. június 15-én kelt 15296-3/2022/h. számú végzésében szakhatósági állásfoglalását az alábbiak szerint megadta:

„Az OPUS Titász Zrt. (4024 Debrecen, Kossuth Lajos u. 41.), mint építtető (a továbbiakban: Építtető) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalának Debreceni Hatósági Irodájánál (4025 Debrecen, Hatvan u. 43.) folyamatban lévő építésügyi engedélyezési eljárásában a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály (1055 Budapest, Balaton utca 7-11.), mint katonai légügyi hatóság (a továbbiakban: Szakhatóság) az alábbi döntést hozta:

A Szakhatóság az Építtető részére a 4100 Berettyóújfalu, külterület, hrsz.: 0210 ingatlanon meglévő, Új 35 m magas URH antennatartó acél torony elektronikus hírközlési építmény (a továbbiakban: Építmény) használatbavételéhez az építmény elhelyezésének, magasságának, közvetlen és közvetett hatásainak az állami célú légiközlekedésre, valamint a földi telepítésű berendezések működésére, és a légiközlekedés biztonságára gyakorolt hatás szakkérdésében

hozzájárul

az alábbi feltétellel:

Az Építtető köteles gondoskodni az Építményre vonatkozó építési engedélyben előírt akadályjelzés a nemzetközi polgári repülésről Chicagóban, az 1944. évi december hó 7. napján aláírt Egyezmény 14. Függeléke (a továbbiakban: ICAO Annex 14) szerinti működtetéséről és annak karbantartásáról.

Felhívom az Építtető figyelmét, hogy az Építményre vonatkozó építési engedélyben előírt akadályjelzés eltávolításához vagy működésének megváltoztatásához a légiközlekedési hatóság, az állami célú légiközlekedéssel összefüggő feladatok tekintetében a katonai légügyi hatóság engedélye szükséges.

A szakhatósági állásfoglalás az eljárást befejező döntés elleni jogorvoslat keretében támadható meg.”

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály 2022. július 1-jén kelt HB/17-HGO/01257-3/2022. számú végzésében szakhatósági állásfoglalását az alábbiak szerint megadta:

„A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Debreceni Hatósági Iroda hivatkozott számú végzésében a természetvédelmi és területi hulladékgazdálkodási hatáskörében eljáró Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal (a továbbiakban: természetvédelmi és területi hulladékgazdálkodási hatóság) szakhatósági állásfoglalását kérte az Opusz Titász Zrt. (4024 Debrecen, Kossuth u. 41.), mint építtető kérelmére a „Berettyóújfalu, 35 m magas URH antennatorony létesítés” használatbavételi engedélyezési eljárás során.

A természetvédelmi és területi hulladékgazdálkodási hatóság az építéshez az egyes közérdeken alapuló kényszerítő indok alapján eljáró szakhatóságok kijelöléséről szóló 531/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. sz. melléklet 7. táblázat 3. és 4. pontja tekintetében az alábbi feltételekkel
hozzájárul:

  1. Az építmény üzemeltetését a természeti értékek védelme mellett kell végezni.
  2. Az ingatlanon megtelepedő, költő madárfajok egyedeinek biztonságát, élettevékenységeinek zavartalanságát biztosítani kell.
  3. Az üzemeltetés, valamint az ahhoz kapcsolódó munkálatok során védett élőlény egyedének, illetve állományának veszélyeztetése esetén a munkálatokat fel kell függeszteni és haladéktalanul értesíteni kell az illetékes természetvédelmi őrt, aki a helyszínen a természeti értékek védelmének érdekében a munkálatokat leállíthatja, valamint korlátozásokat tehet.
  4. A területen külső világítás kialakítása során – kivéve a légi akadályjelzés kapcsán telepítendő akadályfény vonatkozásában - az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 54. § (2) bekezdésében foglaltakat be kell tartani.
  5. Az építési tevékenység befejezését követően az építtető a tényleges adatok birtokában nyilatkozzon a keletkezett építési hulladékok mennyiségéről. Amennyiben a keletkezett építési hulladékok tényleges mennyisége eléri az építési és bontási hulladék kezelésének részletes szabályairól szóló 45/2004. (VII. 26.) BM-KvVM együttes rendelet (a továbbiakban: együttes rendelet) 1. számú mellékletében meghatározott mennyiségek valamelyikét, úgy az építtető köteles elkészíteni és benyújtani az építőipari kivitelezési tevékenységről szóló 191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 5. számú melléklete szerinti építési hulladék nyilvántartó lapot, valamint a hulladékokat kezelő szervezet átvételi igazolását.

A végzés ellen önálló jogorvoslatnak helye nincs.

A szakhatóság ezen döntése az eljárást befejező döntés elleni jogorvoslat keretében támadható meg.”

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2022. június 24-én kelt 35900/4013-1/2022. ált. számú szakhatósági állásfoglalását megadta az alábbiak szerint:
„Az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. (4024 Debrecen, Kossuth u. 41.) részére, a „Berettyóújfalu, 35 m magas URH antennatorony létesítés” tárgyú használatbavételi engedély kiadásához

az alábbi előírásokkal hozzájárulok:

  1. A tevékenységet úgy kell végezni, hogy a legkisebb mértékű környezetterhelést és igénybevételt idézze elő, megelőzze a környezetszennyezést és kizárja a környezetkárosítást. Az üzemeltetés során is biztosított kell legyen a felszín alatti vizek jó minőségi állapota. Szennyező anyag felszín alatti vízbe történő közvetett és közvetlen bevezetése, valamint földtani közegbe történő közvetlen bevezetése tilos. A felszín alatti vízre és a földtani közegre meghatározott (B) szennyezettségi határértéknél kedvezőtlenebb állapotot nem eredményezhetik.
  2. A használat során esetlegesen előforduló havária jellegű szennyezést, károsodást haladéktalanul be kell jelenteni a vízvédelmi hatóságnak, azonnal gondoskodva a szennyező tevékenység befejezéséről, azonnali beavatkozást igénylő esetben a kárelhárítást azonnal meg kell kezdeni, a károsodott környezetet helyre kell állítani.

Jelen szakhatósági állásfoglalás más jogszabályi kötelezettség alól nem mentesít.

Jelen szakhatósági állásfoglalással szemben jogorvoslattal az eljárást lezáró határozat, ennek hiányában az eljárást megszüntető végzés ellen benyújtott fellebbezés keretében lehet élni.

A jogorvoslati eljárás díja 3.500 Ft, melyet a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 10034002-00283621-00000000 számú számlájára kell befizetni. Az igazgatási szolgáltatási díj befizetését igazoló dokumentumot a fellebbezéshez kell csatolni.”

A határozat ellen a közléstől számított 15 napon belül a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Elnökéhez címzett, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalához (1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.) benyújtott halasztó hatályú fellebbezéssel lehet élni 40. 000.- Ft, azaz negyvenezer forint másodfokú eljárási díjnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-00300939-00000017 számú számlájára történő befizetése, továbbá igazgatási szolgáltatási díjának lerovása mellett. A fellebbezéshez az eljárási díj megfizetésére vonatkozó igazolást csatolni kell. A fellebbezést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnöke, mint másodfokú hatóság bírálja el.

Indokolás

Az Építtető meghatalmazása alapján eljáró NOVOFER Zrt. használatbavételi engedélykérelme alapján - az illetékes szakhatóságok közreműködésével és előírásainak figyelembevételével - a Hatóság megállapította, hogy az elvégzett építési munka a 2021. november 2. napján kelt, CD/23584-11/2021. számú építési engedélynek hiánypótlást követően megfelel, a létesítmény rendeltetésszerű és biztonságos használatra alkalmas.

Az engedélyezési eljáráshoz kapcsolódó eljárási költséget az Építtető megfizette.

A műszaki átadás-átvételi eljárás során az érintettek részéről kifogás nem merült fel.

Az engedély kérelem és mellékletei megfelelnek az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 20/2020. (XII. 18.) NMHH rendelet 15. § (3)-(4) bekezdésében foglalt előírásoknak, ezért a Hatóság az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi C. törvény (a továbbiakban: Eht.) 10. § (2) bekezdése alapján a 10. § (1) bekezdés 12. pontja szerinti hatáskörében eljárva a használatbavételi engedélyt megadta.

Az Eht. 44. § (1) bekezdése értelmében a Hatóság elsőfokú határozata ellen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökéhez lehet fellebbezést benyújtani.

A fellebbezésről szóló tájékoztatás az Ákr. 116. § (1) bekezdésén, a fellebbezés előterjesztésének határidejére és helyére vonatkozó tájékoztatás az Ákr. 118. § (3) bekezdésén, a halasztó hatály a 117. § (1) bekezdésén alapul.

A másodfokú eljárás díjának összegét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyes eljárásainak igazgatási szolgáltatási díjairól és a díjfizetés módjáról szóló 5/2011. (X. 6.) NMHH rendelet 5. § (10) bekezdése határozza meg. A 18. § (2)-(2a) bekezdései értelmében a fellebbező díjfizetési kötelezettségét a Hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-00300939-00000017 számú pénzforgalmi számlájára történő átutalással, vagy természetes személy ügyfél esetén ugyanezen számlaszámra készpénz átutalási megbízás útján (sárga csekk) is teljesítheti. Az átutalási megbízás közlemény rovatában a fellebbező nevét, adószámát és az eljárás tárgyát, csekken történő befizetés esetén az eljárás tárgyát kötelező feltüntetni.  A 18. § (3) bekezdése szerint a díjfizetés megtörténtének igazolását (befizetési bizonylat vagy feladóvevény) a kérelemnek tartalmaznia kell.

Az Ákr. 89. § (1) bekezdése alapján, ha az ügyfelek pontos köre nem megállapítható a hatóság a döntésről készült közleményt közhírré teszi.

Az Ákr. 85. § (5) bekezdés b) pontja alapján a döntés közlésének napja a közhírré tétel kifüggesztését követő tizenötödik nap.”

A döntésbe az NMHH Debreceni Hatósági Iroda Ügyfélszolgálatán (4025. Debrecen, Hatvan u. 43.) ügyfélszolgálati időben (Hétfő: 8:00-12:00, Szerda: 13:00-16:00, Péntek: 8:00-12:00), az (52) 522-174 telefonszámon előre egyeztetett időpontban lehet betekinteni.

A Hatóság az Ákr.) 89. § (3) – (4) bekezdése alapján hozott döntéseit közhírré tétel útján közli.

A döntés ellen a közléstől számított 15 napon belül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Elnökéhez címzett, de a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatalához (1015 Budapest, Ostrom u. 23-25.) benyújtott fellebbezéssel lehet élni 40 000 Ft, azaz negyvenezer forint másodfokú eljárási díjnak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-00300939-00000017 számú számlájára történő befizetése, továbbá a másodfokú szakhatósági állásfoglalás illetékének vagy igazgatási szolgáltatási díjának lerovása mellett.

A fellebbezéshez az eljárási díj megfizetésére vonatkozó igazolást csatolni kell. A fellebbezést a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Elnöke, mint másodfokú hatóság bírálja el.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 53/G. § (2) bekezdése értelmében az eljárásról szabályszerűen értesített ügyfél ügyféli jogait akkor gyakorolhatja, ha az elsőfokú eljárásban nyilatkozatot tett vagy kérelmet nyújtott be.

Jelen közlemény egyidejűleg megtalálható a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság Debreceni Hatósági Iroda (4025 Debrecen, Hatvan utca 43.) hirdetőtábláján is.

Debrecen, 2022. július 7.

Németh József
hatósági irodavezető