Sugárzások nyomában a Kutatók Éjszakáján

Közzétéve: 2022. október 3.

Az NMHH „Sugárzások nyomában” címmel hirdette meg kétórás foglalkozásait a rendezvény honlapján, ahol azonnal be is telt valamennyi időpontra a regisztrációs lehetőség.

Krausz József technológiai mérnök (a kép bal szélén) és Gyulai Balázs spektrum monitoring mérnök bemutatta a műszerek használatát. A kép jobb oldalán érdeklődők csoportja

Lehet-e mobiltelefonnal kukoricát pattogtatni? Hogyan lehet felkutatni a meteorológiai radarokat zavartató, rosszul beállított jeladókat? Többek között ez is kiderült a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) bemutatóján a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó napján. Az NMHH első alkalommal vett részt a rendezvényen és adott áttekintést mérőszolgálatának tevékenységéről. Az interaktív előadások keretében a látogatók maguk is megmérhették néhány hétköznapi készülék elektroszmog-kibocsátását, tapasztalatot szerezhettek, hogyan zavarhatja egy izzó a rádióadást, és közelről szemrevételezhették a hatóság mérőautójának eszközeit is.

Az NMHH „Sugárzások nyomában” címmel hirdette meg kétórás foglalkozásait a rendezvény honlapján, ahol azonnal be is telt valamennyi időpontra a regisztrációs lehetőség. A szórakoztató, inspiráló előadásokon, kísérleteken és további játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhetett a hatóság munkájának egy részével.

Gidai Gyula labormérnök tart bemutatót egy nagy méretű monitor előtt

Az NMHH tevékenységéről szóló áttekintő előadás után az első állomáson elektromágneses sugárzást mértek az érdeklődők. Sokan kíváncsiak voltak arra, hogy mit mutatnak a műszerek a mikrohullámú sütők közelében, vagy épp a mobiltelefonjukat szerették volna beméretni. De arra is felkapták a fejüket, hogy vajon lehet-e mobillal kukoricát pattogtatni. Eláruljuk: nem! A figyelmet felkeltette a rádióadást zavaró izzó is, az általa kibocsátott elektromágneses sugárzást a hatóság laborjában mérték meg a szakemberek, erről egy kisfilmet láthattak az érdeklődők. Második állomásként a mérési feladatokat irányító monitoringközpont munkájába lehetett bepillantani. A távközlés sokezer éves múltjától egészen napjainkig ízelítőt kaphattunk a működésről, de a távközlés szabályozásába, sőt a rádiófrekvenciák olykor zavaros rendszerébe is bepillantást nyerhettek a kíváncsi látogatók.

Takács Szilárd mérnök (a kép bal szlén) a távközlés alapjait magyarázza hallgatóságának 2022. szeptember 30-án, az NMHH Visegrádi utcai épületének egyik termében

Végül – partneri együttműködésben – az Országos Meteorológiai Szolgálat szakembereivel közösen – virtuálisan – egy radarzavaró jelforrás nyomába lehetett eredni. A felderítésről készült kisfilm főszereplője, az NMHH mérőautója közelről is megszemlélhető volt a helyszínen. A három foglalkozás a nap során elhangzott információkból összeállított online kvízjátékkal zárult, a nyertesek jutalma a tudás mellett értékes ajándékcsomag volt.

Az Európai Unió Bizottságának Marie Skłodowska-Curie Akciói által kezdeményezett Kutatók Éjszakája rendezvény legfontosabb célja, hogy a kutatók és fejlesztők sokszínű munkája vonzóvá váljon a fiatalok számára. Az Európa-szerte megtartott rendezvény mindenhol ingyenes volt.