Új tisztségviselőket választottak az ITU Meghatalmazotti Értekezletén

2022. október 26.

Szeptember 26. és október 14-e között Bukarestben rendezték meg az ITU 21. Meghatalmazotti Értekezletét. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot (NMHH) dr. Vári Péter, dr. Ulelay Emília, Puss Tamás és dr. Szentléleky Szabolcs képviselték.

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Meghatalmazotti Értekezlete (PP) az ITU legfőbb döntéshozó szerve, amely 4 évente ülésezik. Az eseményen az ENSZ 193 tagállamából 183 állam hivatalos küldöttsége volt jelen, köztük a magyar kormánydelegáció részeként az NMHH szakemberei, akik felemelő pillanatokkal, szenvedélyes nyilatkozatokkal teli és teljes megújulást hozó tanácskozáson vettek részt. Az értekezlet feladati közé tartozik az ITU választott tisztségviselőinek, valamint a Tanács tagjainak megválasztása. A Tanács az ITU irányító testületeként eljárva mindent megtesz, hogy segítse a Tagállamokat az ITU Alapokmány, az ITU Egyezmény, az Igazgatási Szabályzatok rendelkezésinek, a PP döntéseinek, és – ha ez helyénvaló – az ITU egyéb értekezletei és ülései által hozott döntések végrehajtásában. Az orosz-ukrán háború miatt amúgy is feszült hangulatot tovább fokozta az a tény, hogy a főtitkári posztra az amerikai Doreen Bogdan-Martin és az orosz Rashid Ismailov pályázott. A 172 leadott érvényes szavazatból 139-et kapott Doreen Bogdan-Martin, az ITU történetének első női vezetője, aki jelenleg a Távközlésfejlesztési Iroda vezetését látja el.A főtitkár-helyettesi tisztségért a litván Tomas Lamanauskas, a jelenlegi Szabványosítási Irodát vezető dél-koreai Dr. Chaesub Lee, valamint a szamoai Gisa Fuatai Purcell szállt ringbe. Tekintettel arra, hogy Lamanauskas közös EU-s jelöltként indult, különös megtiszteltetés volt, hogy szavazatszámláló biztosként dr. Szentléleky Szabolcs kollégánk tájékoztathatta az ülés levezető elnökét, Sabin Sărmașt, arról, hogy 109 szavazattal a 179-ből az európai jelölt nyert.

Nagy Tünde, a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa, Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese, Doreen Bogdan-Martin, az ITU megválasztott főtitkára, Szentléleky Szabolcs, az NMHH Nemzetközi kapcsolatok munkatársa és Ulelay Emília, az NMHH frekvencia- és azonosítógazdálkodási igazgatóhelyettese az ITU-PP-n

Nagy Tünde, a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa, Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese, Doreen Bogdan-Martin, az ITU megválasztott főtitkára, Szentléleky Szabolcs, az NMHH Nemzetközi kapcsolatok munkatársa és Ulelay Emília, az NMHH frekvencia- és azonosítógazdálkodási igazgatóhelyettese az ITU-PP-n

Az uruguayi Mario Maniewicz vetélytárs nélkül indult a Rádiótávközlési Iroda igazgatói tisztségéért, így 174 szavazattal megkezdheti második ciklusát.

A Távközlésszabványosítási Iroda vezetői székéért a tagállamoknak három jelölt közül kellett választaniuk. A 181 érvényes szavazatból 93-at a japán Seizo One, 65-öt a jelenleg is ITU alkalmazott tunéziai Bilel Jamoussi, 21-et pedig a német Dr. Thomas Zielke kapott.

Ennél izgalmasabb verseny talán a Távközlésfejlesztési Iroda igazgatói posztjáért zajlott, ugyanis az Afrikai Távközlési Unió tagállamai korábban nem tudtak megegyezni közös jelölt személyében, így a hat jelöltből négy afrikai volt. A kimerítő viták és visszalépések után a zimbabwei Dr. Cosmas Zavazava szerzett meg 101-et a 165 érvényes szavazatból.

A 48 tagú Tanácsba 5 régióból (országcsoportból) lehetett régiónként meghatározott számú helyet szerezni. A Tanácsból hazánk szempontjából a B régió bírt különös jelentőséggel, tekintettel arra, hogy Magyarország szerette volna megújítani tagságát. A megüresedő 8 helyre 10 jelölt tagállam volt. Az NMHH kampánytevékenysége ellenére Magyarország 92 szavazott kapott, így a tagságot nem sikerült megújítani.

A Rádiószabályozási Testület tagjai a 2023-2026-os ciklusra régiók szerinti bontásban a következők: A régió: Chantal Beaumier (Kanada), Dr. Agostinho Linhares de Souza Filho (Brazília); B régió: Yvon Henri (Franciaország), Mauro di Crescenzo(Olaszország); C régió: Sahiba Hasanova (Azerbajdzsán), Rizat Nurshabekov (Kazahsztán); D régió: El-Sayed Azzouz (Egyiptom), Hassan Talib (Marokkó), Edmund Yirenkyi Fianko (Ghána); E régió: Revathi Mannepalli (India), Majed Alkahtani (Szaúd-Arábia), Jianjun Cheng (Kína).

 Nagy Tünde, a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa, Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese, Szentléleky Szabolcs, az NMHH Nemzetközi kapcsolatok munkatársa és Puss Tamás, az NMHH Azonosítógazdálkodási osztályvezetője az ITU-PP-n

Nagy Tünde, a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa, Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese, Szentléleky Szabolcs, az NMHH Nemzetközi kapcsolatok munkatársa és Puss Tamás, az NMHH Azonosítógazdálkodási osztályvezetője az ITU-PP-n

 

A delegációk képviselői a választásokat követően – többek között – megtárgyalták és elfogadták a 2023-2026-os ITU-költségvetést és stratégiát. Szintén a Kelet-Nyugat szembenállását hozta az IP-vel kapcsolatos szabályozás, a sérülékeny társadalmi csoportok felzárkóztatására vonatkozó, valamint a Nemzetközi Távközlési Szabályzat felülvizsgálatára irányuló szabályok megtárgyalása. Hasonló volt a helyzet a szektor tagok felvételével és létszámával kapcsolatban.

Az online gyerekvédelem területén viszont teljes egyetértés mutatkozott a tagállamok között. Megmaradt a tanácsi munkacsoport és az ITU a jövőben szorosabb kapcsolatot alakít ki a gyermekvédelemmel is foglalkozó ENSZ-szervezetekkel, valamint a fejlődő országoknak hathatósabb segítséget fognak nyújtani a jövőben.

Az NMHH-t a tanácskozáson dr. Vári Péter, dr. Ulelay Emília, Puss Tamás és dr. Szentléleky Szabolcs képviselték.