Közel az ideje! – Hír-Közmű-aktualitások a második alkalommal megtartott szolgáltatói napon

Közzétéve: 2022. november 18.

Az NMHH Hír-Közmű-projektje térinformatikai alapokon épít egységes, országos hírközlési infrastruktúra-nyilvántartást. A jövő év eleji változásokkal kapcsolatosan tartott konferenciát a HHNyO 2022. november 15-én a Lurdy Ház konferenciatermében.

A Hír-Közmű-projekt 2023. január elsejével jelentős változásokat hoz a hírközlési szolgáltatók működésében. Az engedélyezési tevékenység tekintetében elindul a kötelező XML-alapú dokumentálás. Emellett 2023 lesz az első év a már megépült hálózatokra vonatkozó adatszolgáltatás teljesítésének is.

A fenti témákhoz kapcsolódó szakmai kérdésekről adott tájékoztatást az NMHH HHNyO-csapata az érintett szolgáltatóknak.

A konferencián lehetőség nyílt a szakmai érdekeltek közül az MMK két tagjának, valamint a mérnökirodák közül elsőként egy dokumentálási feladatokat szolgáltatásként ajánló irodának is a megjelenésre.

A helyszín 100 fős befogadóképessége nem tette lehetővé minden érdeklődőnek a személyes részvételt, ezért az előadásokat online is közvetítették. Az esemény felvétele utólag is visszanézhető.

A szakmai nap előadásai

  • Az elektronikus hírközlési építmények elhelyezéséről és az elektronikus hírközlési építményekkel kapcsolatos hatósági eljárásokról szóló 20/2020. (XII. 18.) NMHH rendelet által előírt építményengedélyezési eljárás aktualitásai. (Dr. Rajnai Judit - osztályvezető, Építményengedélyezési Osztály)
    (A videóban 23:40-től)
  • A Hírközlés Hálózati Nyilvántartásról szóló 21/2020. (XII. 18.) NMHH rendelet 8. § szerinti adatszolgáltatás, továbbá a 9. § szerinti adatszolgáltatás általános szabályai (Nemestóthy Zoltán - osztályvezető, Hírközlési Hálózatok Nyilvántartási Osztálya)
    (A videóban 37:38-tól)
  • Az Egységes Hírközlési Objektummodell 1.3.0 verziónak bevezetése (Rokfalusy Balázs – nyilvántartási munkatárs, Hírközlési Hálózatok Nyilvántartási Osztály)
    (A videóban 57:35-től)
  • A 21/2020. (XII. 18.) NMHH rendelet 8. § és 9. § szerinti adatszolgáltatással kapcsolatos leggyakoribb kérdések áttekintése (Bajusz János – nyilvántartási munkatárs, Hírközlési Hálózatok Nyilvántartási Osztály)
    (A videóban 1:56:01-től)
  • A Hírközlés Hálózati Nyilvántartásról szóló 21/2020. (XII. 18.) NMHH rendelet 9. § szerinti adatszolgáltatás technikai részleteinek bemutatása (Ungvári Gábor – nyilvántartási munkatárs, Hírközlési Hálózatok Nyilvántartási Osztálya)
    (A videóban 2:03:02-től)
  • Feladatok, kihívások, változások és támogató szoftverek az MMK tervezőinek szemével (Lukács Tamás - HHT 98 Kft.; Buzás Zoltán - Hírnet Kft.)
    (A videóban 3:11:35-től)
  • A tervezői szakma kihívásai (Buzás Zoltán - Hírnet Kft.)
    (A videóban 3:25:31-től)
  • Piaci lehetőség a mérnöki vállalkozásoknak, segítség a hírközlési szolgáltatóknak (Buzás Ferenc - Mast-mann Kft.)
    (A videóban 3:39:44-től)

Az előadások után a szakma jelenlévő képviselői fehér asztal mellett, személyes kapcsolatokat építve vitatatták meg a számukra legfontosabb kérdéseket.

A Hír-Közmű projekt vezetői a jövőre nézve hagyományteremtő szándékkal megtartott konferenciát féléves rendszerességgel tervezik folytatni.