Médiatudatosság-fejlesztés közös erővel az álhírek elleni védekezés frontján

Közzétéve: 2022. november 22.

A Protestáns Újságírók Szövetsége és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság összefogott a médiatudatosság és a korszerű infokommunikációs megoldások terjesztése, valamint a média-szakemberképzés fejlesztése érdekében. Az együttműködés keretében került sor a Fake News – avagy miért hiszünk el mindent című rendezvényre, amely különféle tudományágak szemszögéből vizsgálta az álhírek jelenségét.

A Protestáns Újságírók Szövetsége és az NMHH együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében a médiatudatosság népszerűsítése, a korszerű infokommunikációs módszerek és eszközök használatának elterjesztése, tudományos-oktatási programok megvalósítása és média-szakemberek képzése céljából közös programokat és projekteket indítanak.

Az együttműködő partnerek elsősorban közös kutatások lebonyolításában és tanulmányok, kiadványok létrehozásában, valamint szakmai rendezvények szervezésében kívánnak összehangolt tevékenységet folytatni.

Az első közös szakmai fórum a 2022. október végén megvalósult, az álhírek jogi, társadalomtudományi és egyéb tudományos aspektusait vizsgáló, Fake News – avagy miért hiszünk el mindent elnevezésű rendezvénye volt, ahol többek között az NMHH szakértője is előadott.

Pap János Tamás előadásában azt a témát járta körül, hogyan léphetünk fel a jog eszközeivel az álhírek ellen. A probléma a jogász szerint azért is nehezen orvosolható, mert egyrészt nem egyértelmű, mi az, amit szabályozni érdemes, másrészt önmagában a valótlan ténymegállapítás nem feltétlenül jogellenes, jogi eszközökkel egyedül a dezinformáció ellen lehet fellépni, az ugyanis negatívan befolyásolja a demokratikus nyilvánosságot, gyengíti a sajtóba és az állami szervekbe vetett bizalmat, és akár nemzetbiztonsági fenyegetést is jelenthet.

A konferencián elhangzottak értelmében az álhírek legnagyobb veszélye abban áll, hogy hatásukra a hírfogyasztó képtelen lesz attitűdjének megváltoztatására, alternatív értelmezések megfontolására.

Az álhírek elleni védekezésben kulcsszerepet kaphat a nagyobb médiatudatosság, a tényellenőrzés és a megfelelő színvonalú médiaoktatás.

„Az NMHH régóta aktív szerepet vállal a médiaoktatás és médiatudatosság elősegítése terén, a Bűvösvölgyben folyó szervezett munka mellett is keressük a további lehetőségeket” – mondta dr. Szabó László Zsolt, az NMHH médiapiaci együttműködési és kutatási igazgatója.

„A médiatudatosság fejlesztését a Protestáns Újságírók Szövetsége is zászlajára tűzte, ez integráns elemét képezi a szövetség stratégiájának. Küldetésünknek tekintjük az értékteremtést és a keresztény értékrend képviseletét a médiában, továbbá mediátor szerepet vállalunk a világi média és az egyházak képviselői között, így is támogatva a közös célok megvalósítását” – emelte ki Nagy Katalin, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke.