Interjút adott az Indexnek az NMHH elnöke

Közzétéve: 2022. november 25.

Interjút adott az Index.hu-nak Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke, melynek fókuszában az Európai Unió új, digitális szolgáltatásokra vonatkozó rendelete, a Digital Services Act (DSA) állt. Az NMHH elnöke kifejtette: „Utoljára 22 évvel ezelőtt szabályozta az Európai Unió az online platformok ügyét, amikor egy sor, ma milliók, vagy akár milliárdok által használt közösségimédia-felület és egyéb platform még nem is létezett, vagy legalábbis nem a mai formájában.”

Dr. Koltay András, az NMHH elnökeAz új Európai Uniós rendelet hatálya alá tartoznak a keresőmotorok, a közösségimédia-oldalak, a videómegosztók, a webáruházak és sok más szolgáltató: minden olyan felület, ahová a felhasználók különböző tartalmakat töltenek fel.

Koltay András az interjúban elmondta: „A mostani uniós jogszabály igyekszik reagálni az utóbbi évtizedek online platformokkal kapcsolatos legégetőbb problémáira, mint például a véleménynyilvánítás szabadsága vagy a jogellenes tartalmakkal szembeni védelem. Nem beszélve arról a dilemmáról, hogy milyen mozgástere van a felhasználónak, ha vitába keveredik egy közösségi oldallal, például azért, mert kitiltották onnan, vagy törölték valamely tartalmát.

Az NMHH elnöke az Index kérdésére megerősítette, hogy mostantól minden óriásplatformnak kötelezően le kell folytatnia egy belső panaszkezelési eljárást, amennyiben például törölni akar egy fiókot vagy egy tartalmat.

Ha ez nem vezet eredményre, akkor biztosítani kell a peren kívüli vitarendezés lehetőségét. Persze a platformok kilobbizták, hogy a peren kívüli vitarendezés eredménye ne legyen kötelező erejű számukra. Végső esetben a nemzeti hatóság vagy a bíróság elé lehet vinni ezeket az ügyeket, ugyanúgy, ahogy a hagyományos médiával kapcsolatos problémák esetében. Egy benyújtott törvényjavaslat szerint itthon a magyar hatóságok közül az NMHH gyakorolhatja majd a rendelettel kapcsolatos hatásköröket” – tette hozzá Koltay András.

Az NMHH elnöke arról is szót ejtett, hogy: „A rendeletet várhatóan 2023 közepétől alkalmazhatják az óriásplatformokra – melyekre az EU lakosságának legalább tíz százaléka, 45 millió felhasználó regisztrált –, 2024-től pedig az összes többi, kisebb platformra is.”

A teljes interjút itt lehet elolvasni:

Az EU elintézte: hamarosan sokkal nagyobb élmény lesz használni a netet