Nem teljesített vállalásokért bírságolt a Médiatanács

Közzétéve: 2022. december 9.

A MaxiRádió, a Balaton Rádió és a 88,9 – BestFM rádiók nem teljesített vállalásai miatt szabott ki pénzbüntetést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A testület két helyi rádiós frekvencia pályázati felhívását is véglegesítette.

A Médiatanács hivatalból eljárást indított a Mátra Média Kulturális Egyesület által üzemeltetett MaxiRádió ellen. A július 11. és 17. közötti adáshéten a kisközösségi rádió nem teljesítette a műsorstruktúrára vonatkozó, hatósági szerződésben vállalt kötelezettségeit. Alulteljesítette a műsorok szövegarányára vonatkozó vállalását, valamint a helyi közélettel foglalkozó, illetve a közszolgálati műsorok aránya is túl alacsonynak bizonyult, ez utóbbi nem érte el a törvényi minimumot sem. Ezen kívül túllépte a zene arányára vonatkozó maximális vállalását, miközben kevesebb magyar zenei művet tett közzé. A jogsértések miatt a Médiatanács bírságot szabott ki a MaxiRádió szolgáltatójára.

A Siófok-Fokihegy 88,7 MHz frekvenciát használó kisközösségi Balaton Rádió július 4. és 10. közötti műsorkínálatában nem tett eleget a szöveg, a zene és a helyi jellegű műsorszámok arányára vonatkozó szerződéses vállalásainak. Emellett nem teljesítette a közszolgálati célokat szolgáló műsorszámok arányára vonatkozó vállalásait sem, továbbá megsértette a vonatkozó törvényi rendelkezést is – állapította meg a Médiatanács. A jogsértések miatt a testület ugyancsak bírsággal sújtotta a médiaszolgáltatót.

A Best Radio Kft. által üzemeltetett 88,9 – BestFM elnevezésű, Zalaegerszeg 88,9 MHz-en működő helyi vételkörzetű, kereskedelmi jellegű médiaszolgáltatáson augusztus 5-én közzétett műsor miatt indított eljárást a hatóság. A médiaszolgáltató nem tett eleget a helyi közélettel foglalkozó, mindennapi életet segítő és a közszolgálati jellegű műsorszámokra vonatkozó szerződéses vállalásának. A testület bírságot rótt ki a szolgáltatóra, és a jogsértés ismételtsége miatt annak vezető tisztségviselőjére is.

A Médiatanács véglegesítette a Vác 91,9 MHz és a Mór 92,9 MHz helyi vételkörzetű rádiós frekvenciák pályázati felhívásait, melyek 2022. december 9-én lesznek elérhetők az NMHH honlapján.