Ünnepélyes keretek között adták át a Goldmark Péter Károly- és Dr. Magyari Endre-díjakat

Közzétéve: 2022. december 15.

A média és a műsorszórás területén végzett kiemelkedő munkássága elismeréseként Goldmark Péter Károly-díjat kapott Balogh László televíziós rendező, operatőr, valamint Dr. Magyari Endre-díjban részesült Gáspár Ernő, az NMHH Mérésügyi Igazgatóságának vezetője. A díjakat Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke adta át december 12-én az NMHH Ostrom utcai székházában.

Dr. Koltay András, az NMHH elnöke és Balogh László televíziós rendező, operatőr

A Goldmark Péter Károly-díjat 2015 óta adja át az NMHH elnöke a média és a műsorszórás területén végzett évtizedes, kiemelkedő munkát végző szakemberek életművének elismeréseként. Az idei díjazott Balogh László, aki 1981-től 1998-ig a Magyar Televízió munkatársaként dolgozott, majd 1998-tól 2006-ig országgyűlési képviselőként elsősorban a médiafinanszírozással és a médiatörvényt érintő ügyekkel foglalkozott. 2006-tól a Magyar Televízió Közalapítvány Kuratóriuma Elnökségének tagjává, majd egy évvel később elnökhelyettesévé választották. 2010-től a közszolgálati médiaszolgáltató részvénytársaságok, majd 2015-től a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-t felügyelő Közszolgálati Közalapítvány elnöke.

Balogh László több mint egy évtizeden át szerepelt a Sára Sándor vezette Lakiteleki Filmszemle zsűrijében. 2018 óta a Magyar Filmakadémia Televíziós Rendezői Szekciójának helyettes vezetője. 2019 óta újra a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriumának elnöke.

Gáspár Ernő, az NMHH mérésügyi igazgatója, dr. Koltay András, az NMHH elnöke és Balogh László televíziós rendező, operatőr

Számtalan dokumentum- és ismeretterjesztő filmet forgatott és rendezett. Ezek közül talán a legismertebb a balti államok rendszerváltozását feldolgozó, háromrészes „A szabadság zarándokútja” című trilógia. 2022-ben szamizdatszerzői, nyomdászi, újságírói és filmes munkái elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült.  

A Goldmark Péter Károly-díjat Dr. Koltay András, az NMHH elnöke adta át a díjazottnak.

Az eseményen vette át a Dr. Magyari Endre-díjat Gáspár Ernő, az NMHH Mérésügyi Igazgatóságának vezetője is. A díjat hagyományosan tavasszal, a távközlés világnapjához kapcsolódó rendezvényen osztják ki, de a díjazott akkor nem tudta átvenni az elismerést. Gáspár Ernő első munkahelye a Posta Rádió- és Televízióműszaki Igazgatóság Műszaki Osztálya volt, és azóta is lényegében annak utódszervezeténél, illetve fennállása óta az NMHH-nál dolgozik. Az elmúlt negyven évben a hatóság mérésügyi szakterületének meghatározó alakjává vált. Innovációk egész sora fűződik a nevéhez, így például az Országos Spektrum Interferencia Monitoring rendszer tervezése és megvalósítása, az Egységes Mérésügyi Integrációs Rendszer, valamint a Szélessáv.net internetsebesség-mérő szolgáltatás mérési rendszerének korszerűsítése.

A kitüntetések átadását megelőző köszöntőjében Dr. Koltay András kiemelte: „az NMHH magasra helyezte a mércét, amikor névadókat választott szakmai díjaihoz. Mind Goldmark Péter Károly, mind Dr. Magyari Endre világszinten is ismert tudósok, kutatók voltak. Díjazottjainkat hasonlóképpen állíthatjuk példaként mások elé. A mai elismerésük erre teremt alkalmat.

Gratulálunk a díjazottaknak!